HAZA HÍR-MIX Restaurálják a Szentháromság-szobrot

Restaurálják a Szentháromság-szobrot

880
hirdetés

WSWSWSWKomáromban a történelmi belváros arculatának egyik meghatározó alkotása a város legrégibb köztéri szobra, a barokk stílusú Szentháromságszobor, amelynek a felállítása – latin nyelvű feliratának tanúsága szerint – egyrészt a Rákócziszabadságharc helyi eseményeihez, másrészt az 1710-1711. évi súlyos pestisjárványhoz kötődik és a piactéren 1715-ben emelték az ideiglenes jellegű fogadalmi faszobrok helyén.

Az idő vasfoga a Szentháromság-szobrot sem kímélte, s így a kevés híján háromszáz éves alkotást ezen a nyáron immár nyolcadszor restaurálják. Első renoválására még 1803-ban került sor, majd 1884-ben, 1927-ben, 1940-ben, 1970-ben és 1991/92-ben újították fel. Sajnálatos módon vandál kezek 1966-ban ledöntötték Szent Rókus szobrát, amelyet később pótoltak. – Utoljára huszonhárom évvel ezelőtt dolgoztunk a Szentháromság-szobor felújításán – emlékezik vissza a helyszínen Csütörtöky András szobrász-restaurátor, s most ismét restaurálásra szorul. A munkálatokat Mézes Árpáddal és további két munkatársammal végezzük, és a nyár végére, de legkésőbb szeptember elejére befejezzük. A felújítás, amelyre mintegy harmincezer eurót fordít a város, ez esetben többek között abból áll, hogy alaposan megtisztítják, az esetlegesen hiányzó részeket pótolják és víztaszító anyaggal kezelik, hogy jobban ellenálljon a savas esők romboló hatásának, és így az elkövetkező évtizedekben is teljes szépségében ékíthesse a belvárost.

(németh)
(A szerző felvételei)

Felvételünkön a Szentháromság-szobor vértanúi csoportja, a Nádor utca, Klapka tér és Megye utca kereszteződésében levő szobor és Csütörtöky András restaurátor látható.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleAranykoszorús komáromiak
Next articleRECEPTEK: Madártej torta