HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Rejtett veszélyek a tea filterében

Rejtett veszélyek a tea filterében

929
hirdetés

A tea csodálatos dolog. Tele van antioxidánsokkal, számos egészségügyi előnnyel bír. Ihatjuk jeges formában nyáron és gőzölgő, forró változatban télen.

teafilterBármely évszakban, a nap bármely szakában kényeztetjük magunkat teával. Biztos, hogy  nyugalmat ad, és mind e mellett egészségünkre is jótékony hatással van.

De álljunk meg egy pillanatra … Biztosak lehetünk-e abban, hogy kétséget kizáróan tényleg gyógyító italt fogyasztunk?  Bizony nem árt, ha meggyőződünk arról, hogy valóban tiszta, finom teát kortyolgatunk-e.

Lehetőleg ne vásároljunk olyan teát, amelyben összetevőként szerepel a „természetes aroma”. Hasonlóképpen a „természetes ízek” szóhasználat is inkább megtévesztésre ad okot, hogy elterelje figyelmünket az összetevőkről.  Akkor is legyünk körültekintőek, ha a csomagoláson a „természetes összetevő” szóhasználattal élnek, hiszen ez lehet bármilyen természetes eredetű összetevő, ami esetleg fokozza a tea ízét, de mégsem túl szerencsés ezt fogyasztanunk. Az ártatlan szavak mögött állhat szója vagy kukorica alapú összetevő, ami azt jelentheti „rejtett GMO”.  Ha a csomagoláson homályos, nem egyértelmű az összetevőlista, akkor inkább hagyjuk a polcon.

tea1Győződjünk meg róla, hogy kedvenc márkánk csomagolása biztonságos, és nem törik, nem nyomódik benne a tealevél. Sokszor felvetődik vásárlásnál az a kérdés is, hogy filteres vagy filter nélküli kerüljön a kosárba.  Jó, ha tudjuk: a luxus „selyem tasak” sok esetben csak látszat. Valójában bármennyire is hihetetlennek tűnik, ezek is műanyagból készülnek. Ez ugyanaz a típusú élelmiszer -ipari műanyag, mint amit a vizes palackok gyártásánál használnak.  Kérdés, hogy ha a műanyag palackok esetében felhívják a figyelmet arra, hogy a palackban felmelegedett vizet lehetőleg ne igyunk, akkor jogos az aggódás, hogy mi történik a kis műanyag filterekkel, ha azt forró vízbe dobjuk? Talán egyikünk sem szívesen fogyasztana egy kiadós Earl Grey teát műanyagszármazékkal ízesítve, ugye?

Végül nézzük a papír filteres megoldásokat. Sajnos ez sem mindig jó megoldás, hiszen sok papírt kezelnek epiklórhidrinnel, amiről köztudott, hogy gátolja az immunrendszer működését, meddőséghez vezet, és rákot is okozhat. A legjobb, ha bio vagy szálas teát vásárolunk, amit ma már akár dekoratív üvegekben is kínálnak. Ezek biztos, hogy frissebbek, nem tartalmaznak vegyi anyagokat, és jobb ízűek.

Forrás: care2.com

Fekécs Edit, sokszinuvidek.hu

hirdetés
Previous articleAlkotmánybírósági döntés a kettős állampolgárságról
Next articleRázuhant a faág