HAZA HÍR-MIX Rákóczi Szövetség: újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma

Rákóczi Szövetség: újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma

365
hirdetés

Újra növekvő pályán a szlovákiai magyar iskolakezdők száma: tavaly 3819 kisdiák kezdte meg alapiskolás tanulmányait magyar nyelven, ami az elmúlt hét év legjobb eredménye a magyar iskolaválasztás szempontjából – közölte a Rákóczi Szövetség kedden az MTI-vel.

Illusztráció, Pixabay

    A tájékoztatás szerint a 16 magyarlakta járásból 12-ben nőtt az iskolakezdők száma az előző évhez képest.
„A magyar óvoda és a magyar iskola közti átmenetben a lemorzsolódás az elmúlt években számottevően csökkent, és a korábbi 12-13 százaléknál jóval kevesebb magyar gyermek kezdi meg tanulmányait államnyelvű intézményben” – írták.
Kitértek arra is, hogy a magyarlakta járásokban a magyar iskolakezdők összes iskolakezdőhöz viszonyított arányának csökkenése két évtizedes távlatban lassulni látszik.
„A Magyar Iskolaválasztási Program 2004-es elindítása óta eltelt közel két évtized távlatából megállapítható, hogy Pozsonyban (77,8 százalék) és Kassán (88,9 százalék) érte el a legkiemelkedőbb növekedést a magyar iskolakezdők száma az elmúlt húsz évben. Ez arra enged következtetni, hogy a jó minőségű magyar nyelvű oktatás vonzereje a vegyes családok körében is növekedett” – olvasható a közleményben.
A Rákóczi Szövetség 2022 szeptemberében elindított iskolabusz-programjának eredményeként az érintett 15 felvidéki intézményben az iskolakezdők száma átlagosan 30 százalékkal nőtt. „Kiemelkedő növekedést produkált” többek között a program által érintett lévai és losonci alapiskola, valamint a szepsi Salkaházi Sára Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola – írták.
„Elmondható, hogy a kiemelkedő színvonalú, tehetséggondozó tevékenységet is folytató iskolák helyzetének stratégiai megerősítésével a magyar oktatásban részt vevő diákok száma olyan városokban is stabilizálható, sőt növelhető, ahol a magyar lakosság aránya csökkenést mutat” – mutatott rá a szövetség.
Az összegzés szerint a 2022/2023-as tanévben Felvidéken 208 teljesen magyar nyelvű alapiskola és 26 vegyes tannyelvű intézmény működött.


MTI

hirdetés
Previous articleZMOS: Véget kell vetni az önkormányzatok kifosztásának
Next articleDöntöttek az idei év első fejlesztési csomagjáról Komáromban!