HAZA HÍR-MIX Rajzpályázattal a magyarságtudat erősítéséért

Rajzpályázattal a magyarságtudat erősítéséért

472
hirdetés

A magyarországi Alapítvány a ’48-as hősökért a Kecskeméti Katona József Múzeummal közösen, a közelgő március 15. alkalmából, az 5-18 éves korosztály számára 14. alkalommal hirdette meg összmagyar rajzpályázatát. Az érdeklődőknek még egy hónapjuk van arra, hogy ötletes, kreatív rajzokat készítsenek – tudtuk meg Tárnok Tündétől, az alapítvány észak-komáromi származású kuratóriumi elnökétől és zsűritagjától, akinek a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya az idén már harmadszor ajánlotta fel a segítségét.

Mielőtt a főszervező rátért az anyaországban és a külhoni magyarok körében is egyre közkedveltebb rajzpályázat további részleteinek ismertetésére, azzal kapcsolatban felidézte a kezdeteket: „E pályázatunkat egykor azzal a céllal indítottuk, hogy alkotásra sarkalljuk a gyerekeket és a kamaszokat, s hozzájuk az óvodákban, iskolákban megszokott módtól kissé eltérően, közelebb hozzuk az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc dicső eseményeit, jeles személyiségeit (pl.: Kossuth Lajost, Görgey Artúrt, Gábor Áront, Petőfi Sándort…), ekképp a versenyzők nemzettudatát is erősítve. Az első három pályázatunk csak magyarországi résztvevőkkel valósult meg, majd a felvidéki, később pedig a további elcsatolt területeken, így a Vajdaságban és Erdélyben élő gyerekektől is kaptunk pályaműveket“.

Mint mondta: volt, amikor az egyes pályázatok témakörét az éppen időszerű kerek évfordulókhoz kapcsolták, ha pedig olyanok nem adódtak, akkor pedig a hajdani eseménysorozatot helyezték előtérbe: „Az utóbbi állítás igaz az idei pályázatunkra is, amely címéül Taksonyi József tanár, költő „Március 15! Üdvözöllek téged,/ Dicső szép múltadba lelkem is betéved.“ verssorát választottuk. Az évek során változatlanul megmaradt az eredeti szándékunk és a jól bevált forgatókönyvünk. Kivételt csak a Covid-pandémia időszaka jelentett, amikor a megszokott menetet oly´ módon kellett módosítani, hogy a kiállítással egybekötött díjkiosztó ünnepséget nem valósíthattuk meg a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz tartozó Cifrapalotában, ahelyett az online térben hirdettünk végeredményt, és mutattuk be a legjobban sikerült műveket“.

Örömmel nyugtázta, hogy a tavalyi pályázatukra beküldött hozzávetőleg 1400 rajz közül a Felvidékről közel 400 pályaművet juttattak el. „Korábban inkább csak a Komáromi járásból kaptunk alkotásokat. Innen legrégebben a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola, valamint a dunaradványi és marcelházi magyar tanynyelvű alapiskola működik együtt velünk. Bár a komáromi oktatási intézmények kissé később csatlakoztak, de tavaly már a járási székhelyen működő valamennyi iskolából érkeztek rajzok. Azok készítői közül is többen díjakkal térhettek haza a Kecskemét leggyönyörűbb épületében, a Cifrapalota dísztermében megtartott, kultúrműsorral és megvendégeléssel színesített záróünnepségről. Miután a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya három évvel ezelőtt felajánlotta, hogy szívesen besegítene a felvidéki szervezésbe, már onnan is egyre több pályaművet kapunk, és a készítőik a díjátadóinkon is szívesen részt vesznek. A gyerekeknek ugyanis mindig nagy élményt jelent az ilyen című gyermekdalból is ismert Cifrapalotában és Kecskeméten, Kodály Zoltán szülővárosában körülnézni. Akadnak olyan iskolák, amelyek különbusszal szokták ideutaztatni a gyermekeket“.

Aztán rátért az idei pályázattal kapcsolatos tudnivalókra: „A pályázók által alkalmazott technika idén is szabadon választható, és korcsoportok szerint külön-külön kategóriába tartoznak az óvodások, továbbá az 1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztályosok, valamint az 1-2. és a 3-4. (azaz 9-10. és 11-12.) osztályos középiskolások, egyaránt a gimnazisták és szakközépiskolások is. Valamennyi rajz hátsó oldalán kérjük feltüntetni a készítője teljes nevét, életkorát és lakcímét, valamint a műve címét és annak technikáját. Ha az iskola küldi be a műveket, akkor annak nevének, osztályának és felkészítő tanárának a nevét is kérjük! Egy pályázó több munkát is eljuttathat az Alapítvány a ’48-as hősökért, 6000 Kecskemét, Szabadság tér 5,6/32. címünkre“.

Egy érdekes jelenségre is felhívta olvasóink figyelmét: még régebben inkább az iskolák gyűjtötték össze és küldték el a rajzokat, az utóbbi öt évben már egyre több családtól kapnak egyéni pályaműveket. „A munkák beérkezési határideje 2024. március 5., az eredményhirdetésre pedig 2024. március 15-én kerül sor. Sosem limitáljuk, hogy kategóriánként hány pályázót jutalmazhatunk. Akár több 1-3. helyezettünk is lehet, másoknak pedig mindig különdíjakat adunk. Sőt, a legtöbb pályaművet beküldő oktatási-nevelési intézmény is különdíjban részesül! A lényeg az, hogy valamennyi szép pályamunka készítője jutalmat kapjon“ – egészítette ki az elmondottakat.

Végül hangsúlyozta: a pályamunkák nem csak postai úton, hanem az édesanyján, Tárnok Tildán, a dunaradványi alapiskola volt igazgatóján keresztül (tf.: 0918/ 405 507) ezen intézmény épületében is leadhatók és eljuttathatók a rajzpályázat kiíróihoz. Az azokat értékelő háromtagú zsűriben rajta kívül idén is a Cifrapalota igazgatója, Szabóné Bognár Anikó és Obbágy Tiborné, kecskeméti óvodapedagógus-intézményvezető foglal helyet. A legügyesebb kis piktorok az okleveleken kívül könyvjutalmakat és ajándékutalványokat vehetnek majd át. A kecskeméti kiállítás egy hónapig, vagyis április közepéig lesz megtekinthető. Tárnok Tünde azt sem rejtette véka alá, hogy a 2025-ben megrendezendő 15. rajzpályázatukat némi különlegességgel szeretnék még nívósabbá tenni, de annak részleteit még nem árulhatta el.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleIdén is egy összegben, júniusban fizetik ki a szülői nyugdíjat
Next articleAlapjogokért Központ: a túloldalon Soros áll