HAZA HÍR-MIX Pünkösdi királyság az erődben

Pünkösdi királyság az erődben

1094
hirdetés

fullA XVIII. század elején szokás volt a huszárezredekben májuskirályt választani. A legügyesebb, legrátermettebb katona nyerte el a címet kerek egy esztendőre, amikor is különféle kiváltságokban részesült.

Ezt a hagyományt kívánja feleleveníteni a Monostori erőd a hétvégi három nap programjával. A feladványok próbára teszik a résztvevők ügyességét, bátorságát és kreativitását. Mindhárom napon egy-egy májuskirályt sorsolnak, választanak, aki egy éven át közvetlen hozzátartozóival (max. 4 fő) ingyenesen léphet be az erődökbe (kivéve a nyilvánosság elől zárt rendezvényekre).

A hétvége során minden egész órában erődtúra indul (kivéve délben), amit a következő programokkal egészíthetnek ki látogatónk.

A látogatók megpihenhetnek és felfrissülhetnek az Erőd Kávézóban, ahol a fiatalabbakat pünkösdi kaláccsal, az igazán bátrakat pedig pálinkával kínáljuk.

Szombaton 9 órától 17 óráig:

Rejtvényes agytorna

  • Játékszabály: Minden látogató három rejtvényt kérhet a pénztárban. A kitöltött rejtvényeket is ide várják vissza. Minden megfejtőnek apró ajándékkal kedveskednek. Délután 16 órakor kisorsolják a helyes megfejtők között a májuskirályt, akinek a nevét a honlapon teszik közzé. A rejtvények változatos formában és korosztályoknak készülnek. Már a 3-4 évesek is tudnak vele játszani, de az erődöket jól ismerők is találnak benne kihívást. Némely rejtvény megoldását az erőd-túra is segíti. Ezt a programot olyan látogatóknak ajánlják, akik még nem jártak az erődben, és a túrát egy kis játékkal szeretnék kiegészíteni.

Vasárnap 10 órától 15 óráig:

Kalandok Erődje – akadálypálya ügyességi feladatokkal

  • A Monostori erőd udvarán tíz pontot kell térkép alapján megtalálni, és ezeken a pontokon az ügyességi feladatokat teljesíteni. Kiderül, hogy könnyű-e szögtávcsővel bemérni az ellenség állásait, sportfegyverrel céltáblára lőni, vagy éppen elég hajlékonyak vagyunk-e ahhoz, hogy egy hálón átkeljünk, anélkül hogy megszólaltatnánk a csengőket. Aki végigjárja a pályát, sorsolás útján a 2013-as év második májuskirálya lehet. Ezt a napot olyanoknak is ajánlják, akik már jártak az erődben, és készek egy erőpróbára.

Hétfő 9 órától 17 óráig:

Kreatív fotózás

  • Ezen a napon arra kérik a látogatókat, hogy készítsenek különleges fotókat az erődről. A pontos fotótéma vasárnap este kerül fel a honlapra. Számítógépes utómunka lehetséges. A fotókat 2013. május 22. 16 óráig várják a monostorierod@gmail.com címre. A fotók felkerülnek az erőd facebook oldalára. Az a fotós nyeri a harmadik májuskirály címet, akinek a fotója 2013. május 26-ig a legtöbb szavazatot kapja. Akinek nincs kedve fotózni, az 10-12 óráig XIX. századi viseletben fotózkodhat.

Az erőd a pünkösdi hétvégén a normál belépőjeggyel látogatható.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleKelemen Hunor: felháborító a romániai régiók átalakításáról szóló tanulmány
Next articleKomáromi autótesztelő: Mazda CX-5: A csúcsmodell