HAZA RÉGIÓ Petőfi Sándor-emlékest Komáromban

Petőfi Sándor-emlékest Komáromban

1055
hirdetés

38406-1_200_200Pénteken este ünnepi Petőfi Sándor-emlékestet tartottak Komáromban a szabadságharc költője születésének 190. évfordulója tiszteletére a Selye János Gimnázium dísztermében, szép számú közönség előtt.

Az emlékest szervezője a Széchenyi István Polgári Társulás (januárban a Társulás meghirdette a Petőfi-emlékévet), társszervezője a Selye János Gimnázium volt.

Az éppen tíz éve eredményesen együttmunkálkodó Jónás Csaba-Tarics Péter előadóművész-páros, valamint Tücsök Nikolett énekes-gitáros csodálatos hangulatú előadást teremtett. Jónás Csaba és Tarics Péter természetszerűen versben és prózában jeleskedett, mindenekelőtt Petőfi-verseket tolmácsoltak, de elhangzott az előadásban Jókai Mór, Kossuth Lajos, Vasvári Pál által írt szöveg is, Tücsök Nikolett pedig énekelt és gitározott. Jónás Csaba és Tarics Péter ezúttal a szó legszorosabb értelmében Latinovits-i magasságokba emelte a versmondást (nemcsak elmondva, elszavalva, vagy felolvasva a verseket, hanem elsősorban eljátszva azokat), elméleti és gyakorlati értelemben egyaránt. Mindenekelőtt azonban abban a tekintetben, hogy az előadás alatt sokszor azt éreztük: a vers ott a helyszínen, a színpadon születik meg előttünk. Mindkét előadó lelkületében és interpretációjában megelevenedett Petőfi szelleme, forradalmisága, szerelme, haza- és szülőföldszeretete, tájleíró költészete, szülei iránti szeretete. Ott előttünk írták, „találták ki” a verseket, ott „szülték” meg a vers gondolatsorait, amely Jónás Csaba és Tarics Péter dramaturgiai munkáját is dicséri. Mindkét művész előadásmódja autentikus és rendkívül magas művészi színvonalú volt. Ezt a játékos, de mély mondanivalót gazdagította énekstílusával, gitárjátékával Tücsök Nikolett, aki tehetségével, felkészültségével, szép, tiszta hangjával tolmácsolta Petőfi megzenésített verseit. A tiszta forrástól indul el, zenei gondolatisága megnyerő volt. Két prózai részletet is hallhattunk Nikolettől, mégpedig Petőfiné Szendrey Júlia tollából.

A Petőfi Sándor szelleméhez méltó zenés előadóest nagy sikert aratott a komáromi közönség körében, hiszen az előadás végén vastapssal jutalmazták a művészek teljesítményét, illetve a szabadságharc költőjének mondanivalóját.
Az előadás előtt Mózes Endre, a komáromi MARIANUM Egyházi Gimnázium és Alapiskola magyar-történelem szakos tanára mondott történeti bevezetőt, amelyben a tanár úr Petőfi mához szóló üzenetét, hitvallását, jellemét vázolta fel. A tanár úr nagyon jó előképet, történelmi hangulatot adott az előadóestnek, így a 19. század és a magyar reformkor történeti összefüggései versben, prózában, zenében és elemzésben egyaránt megelevenedtek a komáromi színpadon. A történeti hűség jellemezte Jónás Csaba, Tarics Péter és Tücsök Nikolett játékát, valamint Mózes Endre tanár úr bevezetőjét is. Igazi Petőfi-estnek voltunk szem- és fültanúi Komáromban.

László Attila, fotók: Krűger Viktor

Fotók: 1 – Jónás Csaba, Tarics Péter, 2 Tücsök Nikolett, 3 – Jónás Csaba, 4 – Tarics Péter, 5 – Tücsök Nikolett, 6 – Mózes Endre. 7 – A szereplők

hirdetés
Previous articleSzínházi portré Nagy Sándorral és Szilágyi Tiborral!
Next articleEsterházy Jánosra emlékeztek a magyarok Prágában