HAZA KÜLFÖLD Pápaválasztás – Az esélyesek között említi Erdő Pétert a La Libre Belgique

Pápaválasztás – Az esélyesek között említi Erdő Pétert a La Libre Belgique

1002
hirdetés

Címlapon foglalkozik a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi száma a kezdődő konklávéval, és Erdő Pétert is az esélyesek között említi.

„A konklávé kilenc favoritja” – ezzel a megfogalmazással igyekszik felcsigázni olvasói érdeklődését címlapján a napilap, amely a „kilencek” egyikének nevezi Erdő Péter budapest-esztergomi érseket is. A lap szerint Magyarország prímásán kívül az amerikai Timothy Dolan, a kanadai Marc Ouellet, az olasz Angelo Scola vagy Gianfranco Ravasi, a hondurasi Iscar Maradiaga, a brazil Odilo Scherer, a nigériai John Onaiyekan vagy az osztrák Christoph Schönborn lehet XVI. Benedek utóda Szent Péter trónján.
A lap Erdő Pétert a középkori történelem és a kánonjog szakértőjeként mutatja be, akinek a Pápai Gergely Egyetemen és a Lateráni Egyetemen is módja nyílt, hogy oktathasson. Pápává választása esetén Erdő a lap szerint összebékítheti a „markáns irányzatokat”. Az írás arra is kitér, hogy Erdő Péter „dinamikusan” fellép Európa rekatolizációja érdekében a szekularizálódó világban.
A lap felveti, hogy elvileg bármely megkeresztelt római katolikus férfi pápává válaszható, de minden bizonnyal a 115 pápaválasztó bíboros egyike követi majd XVI. Benedeket az egyház élén. A kilenc legesélyesebbnek tartott bíboros mellett a cikk említést tesz arról is, hogy egyesek az olasz Mauro Piacenzát vagy Angelo Bagnascót és az argentin Jorge Bergogliót is esélyesnek tartják, de akár egy afrikai vagy ázsiai főpap is okozhat meglepetést. A lap azt is tudni véli, hogy a konklávé elhúzódhat.
A La Libre Belgique a pápaválasztás kapcsán rövid interjút közöl Philippe Barbarin lyoni érsekkel, aki maga is a pápaválasztók egyike. A francia főpap szerint 2013-ban már teljesen más a helyzet, mint 2005-ben; egyrészt, mert a pápa nem halt meg, másrészt, mert akkor az összes bíboros közül kiemelkedett Joseph Ratzinger mint II. János Pál legközelebbi munkatársa, jelen esetben pedig nincs ilyen bíboros. Barbarin úgy véli, a kedd délutáni első voksolás kulcsfontosságú, mert a későbbi eseményeket nagyban befolyásolja majd, hogy lesz-e valaki, aki relatív többséget szerez, vagy a 115 szavazat viszonylag egyenlően oszlik meg több jelölt között. Philippe Barbarin kijelentette: nagyon is lehetségesnek tartja, hogy a konklávé fiatal, akár 60 évesnél is fiatalabb pápát választ, bár a bíborosok közül senki sem „kölyök” már – fogalmaz a francia főpap. Erdő Péter tavaly nyáron töltötte be a hatvanat.

MTI

hirdetés
Previous article1848/49 hőseire emlékezünk
Next articlePápaválasztás – Fekete füst szállt fel