HAZA RÉGIÓ Öröm Pörkölt Főzőverseny Ekelen

Öröm Pörkölt Főzőverseny Ekelen

1011
hirdetés

56474A IV. Ekeli Öröm Pörkölt Főzőversenyt október 3-án rendezik meg. A szervezők – a Csemadok, a Magyar Közösség Pártja, a Via Nova Ifjúsági Csoport helyi alapszervezetei, valamint az Ekelért Jótékonysági Alap – hagyományteremtő céllal hívták életre 2012-ben a „gasztronómiai örömködést” – tudtuk meg Vass Laura szervezőtől. A főzőversenyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A helyi és a környék településeiről érkező csapatok 3 kategóriában mérkőznek meg most szombaton: a legfinomabb öröm pörkölt, a legszebb asztal, és az „örömmel sütöttem”- a legfinomabb sütemény kategóriában. Vass Laura elmondta, hogy jelenleg 18 csapat nevezett be a megmérettetésre, melyen a szervezők biztosítják a kiskatlant, tűzifát, a három kiló sertéshúst, a kenyeret, a műanyag tányért és kanalat. A csapatoknak biztosítják továbbá az asztalokat, padokat is, valamint kapunyitáskor, azaz délelőtt tíz órakor reggelivel várják az érkezőket. „A pörkölt elkészítéséhez szükséges többi hozzávalót a csapatoknak kell bebiztosítaniuk, de itt felhívnám a figyelmet arra, hogy versenyeztetjük, és külön kategóriában díjazzuk a legszebb asztalokat, ezért ajánlom, hogy mindenki hozzon magával cégtáblát, ha van, esetlegesen egyenruhákat, a terítéshez és díszítéshez szükséges eszközöket is. Hiszen vallom, hogy a szemünkkel is eszünk, jár a kényeztetés minden érzékszervünknek” – hangsúlyozta.

Megtudtuk továbbá, hogy a főzőverseny kiegészítő versenyére is örömmel várják a szervezők a jelentkezőket, hiszen a legfinomabb sütemény kategóriában is megmérettethetik magukat a jelentkezők. Ennek a kategóriának nem feltétele a főzőversenyben való részvétel. Csupán egy tál süteményt kell leadni (ami kb. 10-15 darab süteménynek felel meg) legkésőbb a verseny napján, azaz október 3-án délelőtt tíz óráig a rendezvény helyszínén, az ekeli Nappali Bárban.

A nap folyamán kultúrműsorok szórakoztatják mind a résztvevőket, mind pedig a kilátogató közönséget. Délután fellép a VaLakik Tánccsoport, majd őket követi Szvrcsek Anita és Bernáth Tamás színművészek operett duettje, majd Banyák Lajos mulattatja a jelenlévőket. A gyerekek részére kézműves sarkat, ingyenes arcfestést és a jó hangulathoz frissítőt és zenét biztosítanak a szervezők. Vass Laura kiemelte, hogy a rendezvény egyik fő célja a hagyományőrzés, ezért különös hangsúlyt fektetnek az olyan kísérőprogramokra is, mint a „Nyújtsunk együtt rétest” elnevezésű, melyen a házi rétes elkészítését mutatják be, közben pedig Imre bácsi hegedűjén húzza majd a nótát.

„A mai felgyorsult világunkban nagyon kevesen állnak neki a házi rétes készítéséhez. Bevallom, sokkal egyszerűbb megvenni a kész réteslapokat és abból elkészíteni a Felvidéken is igen közkedvelt és elterjedt ínyencséget, ám időt kell szánnunk arra is, hogy elődeink hagyományos rétestésztájának fortélyait elsajátíthassuk. Mi ebben szeretnénk segíteni, lehetőséget nyújtva azoknak is, akik esetleg nem tudták otthon édesanyjuktól, nagymamáiktól eltanulni ennek a hagyományos édességnek az elkészítését.”

„Az egész napos program legfontosabb hozadéka azonban az emberi, baráti kapcsolataink elmélyítése, közösségünk és egyben összetartozásunk erősödése. A részvétel a fontos – akár versenyzőként, akár kóstolóként, szurkolóként vagy vendégként, de együtt éljük át” – emelte ki a rendezvény szervezője.

A IV. Ekeli Öröm pörkölt főzőversenyre a mai napig lehet jelentkezni (szeptember 30.), személyesen az ekeli Nappali Bárban, vagy telefonon, a 0905 206 576-os telefonszámon. Nevezési díj: 18 €. Mindenkit örömmel várnak a szervezők.

Szalai Erika, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHyundai i30: 1.6 GDI Syle: Ráncfelvarrás és kétkuplungos automata
Next articleVarázslatos vidéki házikó – Ahol a jó élet lakik