HAZA HÍR-MIX Október a mellrák elleni küzdelem jegyében

Október a mellrák elleni küzdelem jegyében

394
hirdetés

A „rózsaszín október“ elsősorban a felvilágosításról és a támogatásról szól, évente a mellrák elleni küzdelmet szimbolizálja és a megelőzés fontosságát hangsúlyozza. Célja, hogy tudatosítsa az emberekben az önvizsgálat és a rákszűrés fontosságát és egyúttal támogassa azokat és családjukat, akik a betegséggel küzdenek.


Az emlőrák a nők esetében leggyakrabban előforduló daganatos betegség, évente világszerte több mint 2 millió új esetet diagnosztizálnak. Becslések szerint a nőknél diagnosztizált daganatos betegségek csaknem 30 százalékát képezik. Szlovákia azon országok listájának felső harmadában szerepel, ahol a legnagyobb ennek a rákfajtának az előfordulása. A legfrissebb statisztikai adatok alapján 2020 végéig Szlovákiában csaknem 3 ezer betegnél dignosztizálták. Az AGEL-csoport Komáromi Kórháza mamológiai tanácsadási központjában a „rózsaszín október“ jegyében felhívják a nők figyelmét, hogy rendszeresen járjanak rákszűrésre.


A megelőzés alapját a havonta végzett önellenőrző mellvizsgálat képezi. Viszont a felmérések alapján ezt csak a nők mindössze 10 százaléka végzi. Az önvizsgálatot a szakemberek már a húszas évektől ajánlják, a legalkalmasabb erre a menstruációt követő 3–4. nap. A megelőzés további részét képezik a mammográfiai és ultraszonográfiai vizsgálatok. „A fiatalabb nők esetében az ultrahangvizsgálat jobban mutatja az elváltozásokat. A negyvenedik életév betöltése után viszont a megelőzés részét képezi a mammográfiai vizsgálat is, mely feltárja a 20 mm-nél kisebb képződményeket is, melyek feltehetően még nem képeztek áttéteket.


A rendszeres mammográfiai mellvizsgálatra kétévente kerül sor. Viszont ezen a vizsgálaton a nőknek mindössze 30 százaléka vesz részt, holott az ideális részvételi arány legalább 70 százalékos lenne. A páciens egy speciális röntgenkészülék elé áll, az asszisztens a mellét ráhelyezi a műanyag lapra, egy másik lappal pedig felülről leszorítja. Ilyenkor nyomást érez, ami megközelítőleg 25 másodpercig tart, majd másik szögből megismétlik a felvételt. A teljes vizsgálat közel 10 percet vesz igénybe. Becslések szerint a nők 10 százalékát befolyásolják azok a különféle, az interneten terjedő cikkek, melyek negatívan értékelik a mammográfiai vizsgálatot. A leggyakoribb aggály a vizsgálat fájdalmas voltára vagy a mell összepréselésére vonatkozik. A mell nem olyan kényes, hogy egy rövid, 3 másodperces nyomás káros hatással lehetne rá, hiszen a nők élete során sok véletlen ütést szenved el, például sportolás közben, s megbirkózik a terhesség és a szoptatás feladatával is. Mindezek mellett egyes nők aggódnak amiatt, hogy a sugárzás növeli a daganatképződés esélyét. „Oktalan ez az aggodalom is, mivel röntgensugárzás csekély, jóval kisebb és kíméletesebb mint a hagyományos röntgen- vagy CT-vizsgálat esetében“ – oszlatta el a tévhiteket MUDr. Bese Jóba Erika.

agel

(N.Zs.)

hirdetés
Previous articleWlachovský: Újabb szlovák állampolgárok érkeztek haza Izraelből a kormánygéppel
Next articleÚjabb győzelemmel az Eb-részvétel küszöbén a magyarok