HAZA HÍR-MIX Nyitra megyei képeslap

Nyitra megyei képeslap

784
hirdetés

Obrázok1A Nyitra Megyei Önkormányzat Hivatala ezidáig a megyei szlovák nagykoalíció befolyása alatt állt. A hivatalvezető, a főosztályvezetők és a dolgozók kiválasztásánál is a nagykoalíció politikusai bábáskodtak. Felelősségük emiatt a hivatal tevékenységét illetően elvitathatatlan.

„Szakmai rátermettség”

A megyei hivatal dolgozóinak hozzáállását és képességeit látványosan felülmúlta az Ipoly-hidak ügye. Képtelenek voltak szakmailag megfelelni a beruházások által támasztott kihívásoknak. Az elnyert, rendelkezésre álló 10 millió eurónyi uniós támogatást nem tudták felhasználni, az összeg nagy része más régióban csapódik le. Ám nemcsak az Ipoly-hidak területén vallottak csődöt. A megye új székházának előkészületei is botrányosan végződtek. A közbeszerzési eljárásnál fény derült olyan visszaélésekre, amelyek következtében leváltották a megye fizetett funkciójú alelnökét és lemondott a megyei hivatal igazgatója is. A közbeszerzést megszüntették, a hivatal új épületének beruházását meghatározatlan időre elhalasztották. A megyei hivatal pedig albérletbe költözött, amelyért tetemes bérleti díjat fizet.

További hiányosságok
A tehetetlenséget és a szakmai rátermettség hiányát tekintve azonban az előzőeket felülmúlja az a döbbenetes eset, amikor a megyei hivatal a megkívánt szakmai szinten képtelen volt lefolytatni a megyei fenntartású Érsekújvári Összevont Középiskola (korábbi ipariskola) épületbővítésének közbeszerzését. Az ipariskola diáklétszáma a közelmúltban sikeresen alakult, a diáklétszám évről évre örvendetesen nőtt. Az iskola vezetősége kidolgozta az épületbővítés tervdokumentációját, megszerezte az építkezési engedélyt. 2007-ben az ipariskola 2,6 millió eurós költségvetésű európai uniós pályázatát Brüsszel pozitívan bírálta el. A közbeszerzés folyamata azonban 4 évig húzódott, a megyei hivatal egymást követő négy közbeszerzési eljárásban sem volt képes jogszerűen kiválasztani az épületbővítés kivitelezőjét. 2011-ben a beruházás végérvényesen meghiúsult, ezzel az Érsekújvári járásba irányuló 2,6 milliós támogatás célt tévesztett, feltehetően más régióban, más beruházásban ölt(ött) formát.

A megoldás lehetősége

A leírt esetek azt bizonyítják, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat Hivatala a hamarosan befejeződő harmadik választási időszakban nem állt feladata magaslatán. Szlovákia nyolc megyéje közül a legkevesebb uniós forrást hasznosította, a beruházások összegét tekintve szintén a sor legvégén kullog. Ha nem gyorsítja fel a közutak burkolatfelújításának ütemét, 154 évre lesz szükség a 2200 kilométernyi megyei út felújítására. Ilyen körülmények között dicsekszik a megye elnöke azzal, hogy jelentős többlettel zárta a tavalyi gazdasági év zárszámadását. Az eddigi teljesítményénél azonban sokkal többre lesz szükség, a jövőben sokkal magasabb szakmai szinten kell az elvárásoknak megfelelnie. Novemberben kiderül, megújulhat-e a hivatal, avagy minden marad a régiben. A  megyei választások erre is választ adnak. Amennyiben a novemberi választások eredménye megfelelő legitimitást ad a Magyar Közösség Pártjának, a párt igyekezete arra irányulhat, hogy alapvetően megváltozzon a megyei hivatal hozzáállása a megye déli felében felmerülő problémák megoldásához, a megvalósítható fejlesztésekhez, beruházásokhoz.

Farkas Iván,
az MKP alelnöke

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous article75 esztendővel ezelőtt vonult be a Magyar Királyi Honvédség a Felvidékre (+ videók)
Next articleAjándék Robert Kaliňák Belügyminiszter Úrnak (+videó)