HAZA RÉGIÓ Mi várható a komáromi szemétszállításban?

Mi várható a komáromi szemétszállításban?

340
hirdetés

Az ünnepi időszakban és január első hetében is sok komáromi lakos a nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy városszerte több napot késett a felgyülemlett hulladék elszállítása. Legkésőbb pénteken azonban már mindenütt kiürültek a szeméttárolók, január 8-án pedig megkezdődött a kidobott karácsonyfák elszállítása. Minderről az igazgatói munkakört 2023 októberétől ellátó Molnár Marián mérnökkel, a munkálatokat végző KN SMART SERVIS Rt. igazgatójával beszélgettünk.

Szét kell válogatni a hulladékot!
„A karácsonyi ünnepek alatt a több napig odahaza tartózkodott családok az évközben megszokottnál sokkal több szemetet halmoztak fel. Azért, hogy meglegyen az ünnep- és hétköznapokra vonatkozó összehasonlítási alapunk, a munkatársaim jelenleg a gyűjtőudvarban végzik a mérést, illetve az adatok összesítését, s vélhetően majd háromszoros mennyiség jön ki.

Ez az egyik ok, a másik pedig azzal függ össze, hogy az ünnepek és a diákok téli szünideje alatt a mi dolgozóinknak is jogukban áll szabadságolni, ezért felváltva dolgoztak. Többen még december 25-én és 26-án (hétfőn és kedden) is, amikor a lakosság többsége családi körben pihenhetett. Csupán január 1-én (hétfőn) szüneteltettük a hulladékgyűjtést azért, hogy ők is szilveszterezhessenek, hiszen nálunk mindig már hajnali 5 órakor van a munkakezdés. Az egynapos kihagyás ellenére is péntekre kiürültek a kukák” – indokolta a történteket az igazgató.

Hangsúlyozta: sokan még mindig nem tudják azt, hogy a KN SMART SERVIS Rt. feladata csak a kommunális hulladék elhordása, a színes kukákba szétválogatott, szelektív hulladékot a termelői felelősségi szervezet (OZV) megbízására a Brantner cégnek, a konyhai hulladékot pedig a CMT cégnek kell elszállítania. „Sajnos, a Brantner ezt mindmáig nem tette meg…” – szögezte le.

Esőben-hóban gyűjtik a hulladékot…

Kérdésünk nyomán konkrét számokat is elárult: „Az általam irányított cégnek a sokrétű tevékenységünk (pl.: fűnyírás, a bejegesedett utak sózása stb.) végzésére jelenleg 33 alkalmazottja van, közülük a 2 nagy szemétszállító kocsin 2×3, a két kisebb autónkon pedig további 6 munkatársunk, vagyis városszerte összesen 12-en végzik a szemételszállítást”.

Arra is kíváncsiak voltunk: igaz-e a híresztelés, hogy az igazgatói posztja elfoglalása után egy tucat alkalmazottat elbocsátott.

„Az egy évre szóló szerződéssel rendelkező munkatársaink, akik addig füvet kaszáltak, virágágyasokat kapáltak és másféle idénymunkákat végeztek, munkaszerződése október 31-én lejárt, csak ők távoztak tőlünk”

– felelte.

Január 8-án megkezdődött a kidobott karácsonyfák elszállítása

Majd felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy január 8-án megkezdődött a zöldhulladékhoz tartozó, kidobott karácsonyfák elszállítása.

„A lakótelepeken élőket arra kérjük, hogy a karácsonyfákat a konténerek mellé, ne pedig azok elé vagy esetleg a mellettük lévő parkolóhelyre rakják le. Ahogy az előző években, úgy most is, azokról előzőleg szedjék le a díszeket és a fémes részeket, hogy a „platós kocsival” és utánfutós traktorral történő folyamatos elszállításuk és komposztálásuk gond nélkül megtörténhessen.

Ma körülnéztem a lakótelepeken, és sajnos, azt láttam, hogy több fán meghagyták az említett felesleges elemeket, pedig azokkal együtt nem komposztálhatók. Aztán nehogy majd éppen a volt tulajdonosaik reklamáljanak…” – mondta el.

Rámutatott: a családi házas övezetek esetében pedig a karácsonyfa-elszállítás kapcsán a szeparált hulladékszállításra vonatkozó rendszer van érvényben.

„Ez azt jelenti, hogy ha az ott élő emberek azt nem tudják komposztálni vagy energetikai célokra felhasználni, akkor legalább le kell vágniuk a gallyait, s az ekképp lekopasztott, összevágott fát és házuk elé kihelyezett műanyag szemeteszsákba kell tenniük, melyet onnan havonta egy alkalommal, januárban éppen ezen a héten szállítjuk el” – tette hozzá.

Azt is megjegyezte, hogy a saját családi házakban élők fegyelmezettebben, megértőbben viszonyulnak a feltételek betartásához, mint a lakótelepen élők, akik „név nélkül” közös hulladékot halmoznak fel.

„Mivel többen csak februárban szoktak megválni a karácsonyfájuktól, azokért majd akkor vissza kell térnünk, ezért majd ne minket hibáztassanak a munkavégzés esetleges elhúzódása miatt!”

– magyarázta.

Végül azt is megkérdeztem, hogy tervezi-e munkavégzésük, műszaki feltételeik korszerűsítését.

„A városi önkormányzat által jóváhagyott vállalkozói tervünkben szerepel a harmadik hulladékszállító kocsink megvásárlása, már lefolyt a versenytárgyalás, s a vonatkozó szerződés aláírása előtt állunk. Továbbá e tervünkkel összhangban két „platós kocsi” megvételét is tervezzük. Tehát ez idő tájt a gépparkunk korszerűsítésére fókuszálunk, a munkatársaink számát egyelőre nem akarjuk növelni” – válaszolta.

Hozzáfűzte: ma a külső városrészekben az autóknál lassúbb traktorral gyűjtik be a karácsonyfákat, mert a várostól megörökölt két autójuk folyamatosan rossz állapota miatt nem gyorsítható fel ez a munkafolyamat. „Főleg a 10 éves Nissant már másikra, ha nem is teljesen újra, de legalább mielőbb ifjabbra, jobbra kéne cserélni. Mindez elsősorban pénz-kérdés…”

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleHalálos fenyegetést kaptak egy nyitrai iskola alkalmazottai
Next articleMég nincsenek Szlovákiában az első F-16-os vadászgépek, közölte a védelmi tárca