HAZA HÍR-MIX Mi lesz a gyermek sürgősségi rendelőkkel?

Mi lesz a gyermek sürgősségi rendelőkkel?

403
hirdetés

Szlovákia alapfokú gyermekorvoshiánnyal küszködik, és mivel a gyermekek számára elérhető napi ambuláns ellátás megőrzése kulcsfontosságú, ezért 2023 szeptemberében az Egészségügyi Minisztérium rendeletet fogadott el a gyermekek és serdülőkorúak ambuláns sürgősségi szolgálatainak kiigazításáról a gyermekgyógyászati ​​ambuláns ellátás stabilizálása és a gyermekek sürgősségi ellátásának megőrzése érdekében.

Kép: Illusztráció, pixabay.com

Ennek értelmében a gyermekügyeletek hálózatában részt vevő rendelőket fokozatosan, 2024 végére három ütemben, az eredeti 61-ről 40-re csökkentenék. 2023. október 1. óta már hat rendelőt megszüntettek, amelyek jelenleg már nem működnek. Arról, hogy mennyiben érinti Nyitra megyét ez a rendelet az Egészségügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2023. október 1-től a rendelet alapján Aranyosmaróton már megszűnt az ügyelet, és 2024. november 1-től a vágsellyei sürgősségi rendelőt vonják ki a rendszerből, a vonzáskörzetet Érsekújvárhoz rendelik. Viola Miklós a nyitrai önkormányzat mellett működő egészségügyi bizottság elnöke kifejtette, valóban veszélyben van a sellyei ügyelet, viszont a helyi polgármester, JozefBelický aktív hozzáállásávalszintén lépéseket tesz az ügyelet megtartásáért.Múltban a kórház bezárása is nagy veszteséget jelentett, a gyermek sürgősségi ellátás megszüntetése egy újabb fájó pontja volna a régió lakosainak.

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) is felvetette, hogy felül kell vizsgálni a gyermekek és serdülők ambuláns sürgősségi ellátását, valamint a sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat is. Jozef Božik, a ZMOS elnöke továbbra is törekszik a gyermeksürgősségi rendelők megőrzésére.Mivel a ZMOS érdeke az elérhető egészségügyi ellátás biztosítása különösen a gyermekek és serdülők esetében, Božík egyeztetett az egészségügyi miniszterrel a rendelet esetleges felülvizsgálatáról.

Jelenleg is folynak az intenzív tárgyalások a gyermekorvosokkal több helyen polgármesterek részvételével.

Dr. Viola Miklós

Viola Miklós, a Magyar Szövetség szakpolitikusa a Dunatájnak elmondta: A gyermekorvosok átlagéletkora Szlovákiában 60 év körül van. Mivel nincs, akinek átadják a rendelőt, néhányan a hetvenes éveik után is praktizálnak. A gyermekorvos hiány az egész országra jellemző. Ha figyelembe vesszük az orvosok átlagéletkorát, ha a következő években nem változik semmi, akkor az is előfordulhat, hogy több ezer, vagy tízezer gyermek nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleDrámai hajrában kerekedett felül ellenfelén a Komárom
Next article„Egy óra a gyermekekért – Hodina deťom” a komáromi Selye János Gimnáziumban