HAZA HÍR-MIX Mi az igazság? (I.)

Mi az igazság? (I.)

1001
hirdetés

Az ógyallaiak szerint a KOMVaK ködösít és időt húz

PENZMint arról korábban tájékoztattuk olvasóinkat, Ógyalla polgármestere levélben szólította fel az illetékeseket arra, hogy rendezzék a város és a KOMVaK között kialakult gazdasági vitát. A törvényesség és az átláthatóság érdekében dr. Zemko Margit polgármester január 8-án keltezett levelét a komáromi önkormányzati képviselőknek is szerette volna eljuttatni. Rajtuk kívül dr. Marek Anton polgármesternek, Szabó Béla alpolgármesternek, a KOMVaK felügyelő tanácsa tagjának és Győrfy László mérnöknek, az önkormányzat pénzügyi bizottsága és a KOMVaK felügyelő tanácsa elnökének is elküldte a dokumentumot. Ismereteink szerint ennek a levélnek a másolata nem jutott el az önkormányzat képviselőihez.

A vita tárgyát az a kanalizációs vezetékbővítés képezi, amelyet a KOMVaK és az Ógyallai Városi Hivatal közötti szerződés alapján végeztek el. A dolog érdekessége, hogy nem egy, hanem három mandátumszerződés is íródott ugyanazon a napon (2004. augusztus 9.) és egy negyedik, egyfajta adalékként. Sem jegyzőkönyv, sem más irat nem szól arról, hogy valójában a szerződések közül melyik az érvényes!

Érdemes lenne azt is felülvizsgálni, hogy milyen alapon történt a szerződéskötés, amikor az akkori környezetvédelmi miniszternek (Miklós László) az 1,33 millió eurós támogatásról szóló döntésében nincs feltüntetve a beruházó. Az akkori törvények szerint a KOMVaK nem volt regionális vízmű, s állami beruházásokat eleve nem valósíthatott volna meg. Az erre vonatkozó kormányhatározat nyolc regionális vízművet hagyott jóvá erre a tevékenységre, melyek között nem szerepel sem a KOMVaK, sem pedig az ógyallai városi vízmű. Ennek ellenére az ógyallai városi vízmű, mint nem létező beruházó, a törvényesen nem mîködhető beruházónak (KOMVaK) 2005. március 14-én átutalta a beruházás önrészét, ami 66 349 ezer euró volt. A fentiek ismeretében adódik a kérdés, hogy ezt az összeget milyen jogon fogadta és használta kamatmentesen 2005-től 2010. február 15-ig a KOMVaK, amikor az Ógyallai Városi Hivatal kölcsönt vett fel és megvásárolta a megépített szennyvízcsatornát. A végelszámolásnál ebből az összegből 33 175 eurót tehát joggal követel vissza Ógyalla önkormányzata.

Az üggyel kapcsolatosan korábban vizsgálatot folytatott a Közbeszerzési Hivatal (és nem a Legfelsőbb Számvevőszék, mint ahogy arról tévesen tájékoztattuk olvasóinkat, s ezért utólagosan elnézést kérünk) és az ilyenkor szükséges pályázatok kiírásának elmulasztásáért a KOMVaK-nak csaknem 2 millió koronás büntetést szabott ki. Az már csak hab a tortán, hogy a Közbeszerzési Hivatal taktikusan, egy nappal a határidő lejárta után (!) küldte el a végzést, így a Legfelsőbb Bíróság csak azt állapíthatta meg, hogy a Közbeszerzési Hivatal hibát vétett.

(Következő számunkban folytatjuk)

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleOscar-díj – Az Argo-akció lett a legjobb film, Ang Lee a legjobb rendező
Next articleBÉRBEADÓ LAKÁSOK KESZEGFALVÁN !