HAZA KULTÚRA „…mert a mesék mindenkihez szólnak”– Szegedi Katalin Komáromban állít ki

„…mert a mesék mindenkihez szólnak”– Szegedi Katalin Komáromban állít ki

1006
hirdetés

59992„Szerettem volna, hogy a kiállítás élő, személyes legyen, hogy amikor a látogató belép a terembe, jól érezze magát a kiállított képekkel, a könyvekkel” – mondja Szabó Csekei Tímea, a kiállítás rendezője Szegedi Katalin pénteken nyíló kiállításáról.

A Nyitrai Kerületi Önkormányzat támogatásával, a komáromi Duna Menti Múzeum szervezésében nyílik március 11-én Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása 17 órakor. A meghívón szereplő információk szerint a kiállítást rendhagyó módon – tárlatvezetés formájában – maga a művész nyitja meg a múzeum Zichy-palotabeli épületében. Szabó Csekei Tímeát, a múzeum művészettörténészét kérdeztük a kiállítás kapcsán.

„Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy Szegedi Katalin Magyarország egyik (nemzetközileg is) legismertebb illusztrátora. Többször elnyerte már a Szép Magyar Könyv díjat (gyermekkönyv kategóriában), 2005-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Az év illusztrátora címmel tüntette ki” – kezdi a beszélgetést a művészettörténész.

Megtudtuk, hogy Szlovákiában ez az első kiállítása, de Magyarországot már többször képviselte a nevesebb nemzetközi könyvvásárokon (Bologna, Göteborg). Múlt hónapban éppen a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásáron vett részt a magyar delegáció tagjaként. Magyar könyvkiadókon kívül amerikai, görög, japán, német, dél-koreai és svéd kiadóknak is dolgozott már.

Szabó Csekei Tímea elmondta a Felvidék.ma-nak, hogy a kiállításon az eredeti művekkel találkozhat a látogató, megcsodálhatja Szegedi Katalin kollázsait, fotómontázsait, melyekkel könyveit illusztrálja „Ezek az alkotások élőben még nagyobb hatással bírnak.Igazi kincskeresésre ad alkalmat ez a tárlat, hiszen csipkét, cérnát, madártollat, lepkeszárnyat, fűszereket, rozsdás villát rejtenek az illusztrációk. A kiállítás installálásánál figyelembe vettük, ill. próbáljuk bemutatni, éreztetni Kata stílusbeli változásait is” – fogalmaz a múzeum munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy mi adta a kiállítás ötletét, így válaszol: „Március a könyv hónapja. A kiállítás egyik célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem csak rózsaszín gyermekkönyvek léteznek, melyek igencsak eluralkodtak a könyvpiacon. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmet néhány igényes, de felénk még kevésbé ismert könyvkiadóra (pl. Csimota, Cerkabella).”

A beszélgetés során kiderült, hogy mitől válik rendhagyóvá a kiállítás: „A kiállított könyveket nem zárjuk vitrinekbe, de élni hagyjuk azokat, hogy a látogatók nézegethessék, simogathassák, hogy beleolvashassanak egy-egy történetbe. Hogy megkereshessék a kiállított képhez illő szöveget” – árulja el a művészettörténész.

A kiállítás érdekessége, hogy a kiállítóteremben egy külön kis műhelysarkot, a művésznő műtermének kicsinyített mását is berendezték. „Szerettem volna, hogy a kiállítás élő, személyes legyen. Innen jött az ötlet, hogy mutassunk egy kis részletet Szegedi Katalin műterméből. Katalinnak tetszett az ötlet, örömmel válogatott és adott nekünk a kincseiből, így láthatnak majd az érdeklődők ún. dobozképeket is. Már hallom a gyerekeket, hogy ők olyat szeretnének készíteni – a kislányok majd biztosan!”- nyilatkozik Szabó Csekei Tímea.

A továbbiakban beszámol róla, hogy a kiállítás ideje alatt kísérőprogramokat is szerveznek; a komáromi Jókai Színház eddig felkért művészei pedig örömmel igent mondtak meghívásuknak, és felolvasnak a mesékből.

„Más meglepetéseket is tartogatunk a kedves látogatók számára, de többet már nem árulok el. El kell jönni, ámulni-bámulni, csodálni, olvasni!” – csalogatja olvasóinkat a múzeum munkatársa. Az esemény folyamatosan frissülő facebook oldalán olvasóink figyelemmel követhetik a kiállítással kapcsolatos aktuális programokat, friss információkat.

A megnyitó idején könyveket, számozott nyomatokat, csodaszép medálokat is lehet majd vásárolni és dedikálásra is nyílik alkalom. A szervezők azt ígérik, hogy aki ellátogat a négy héten át tartó kiállításra, annak maradandó élményben lesz része. „Sok-sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt. Mert a mesék mindenkihez szólnak!” – zárja a beszélgetést Szabó Csekei Tímea.

Szalai Erika, Felvidék.ma
Fotó: fb

hirdetés
Previous articleMárcius idusán
Next articleKormányalakítás – Fico pártjával és a Szlovák Nemzeti Párttal is hajlandó tárgyalni Bugár Béla