HAZA KÜLFÖLD Merkel: legszívesebben „visszaforgatnám az idő kerekét”

Merkel: legszívesebben „visszaforgatnám az idő kerekét”

1109
hirdetés

Legszívesebben „visszaforgatnám az idő kerekét”, mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

    A politikus a vasárnapi berlini tartományi választás eredményeit értékelő tájékoztatón hangsúlyozta: természetesen vállalja a CDU kudarcáért a pártelnökként és kancellárként reá háruló felelősséget.
    A berlini képviselőházi választás – történelmi mélypontot jelentő 17,6 százalékos – eredménye „nagyon keserű”, és ahogy a két héttel ezelőtti mecklenburg-elő-pomerániai vereségben, úgy a berlini kudarcban sem csak helyi tényezőknek volt szerepük, hanem annak is, hogy nem sikerült „kellőképpen elmagyarázni” a szövetségi kormány menekültpolitikájának „irányát, célját” és azt a meggyőződést, amelyre ez a politika felépül – mondta Angela Merkel.
    Kiemelte: nem szívesen ismétli meg többé, hogy „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das) – vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal – , mert ez a kijelentés tartalom nélküli, „üres szólammá” vált, és „sokakat provokál”.
    Több százezer ember „legalábbis ideiglenes” befogadása jóval nagyobb nehézséget jelent, hogy a wir schaffen das három szavával kifejezhető legyen. Gondoskodni kell az emberek elhelyezéséről, a védelemre szorulók lehető leggyorsabb integrációjáról és a maradásra nem jogosult emberek „következetes visszatérítéséről” – kitoloncolásáról, hazaszállításáról -, amit egyáltalán nem lehet olyan gyorsan elintézni, amilyen gyorsan el lehet mondani.
    Ráadásul „az utóbbi években nem csináltunk mindent jól, és nem voltunk éppen az integráció világbajnokai. Túl sokáig vártunk, mire igazán szembenéztünk a menekültproblémával, ezért most felül kell múlnunk saját magunkat, és ez rám is vonatkozik”.
    „Sokáig a dublini eljárásra hagyatkoztam, amely levette a vállunkról a problémát, és ez helytelen volt. Ha tudnám, sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét, hogy az egész szövetségi kormányt és az összes döntéshozót felkészültebben érje a tavalyi nyárutón kialakult helyzet, amely felkészületlenül ért minket” – mondta Angela Merkel.
    Tavaly óta a kormány megfeszített erővel dolgozik a helyzet rendezésén, sok mindent elért, de tennivaló is van még, például a terrortámadások elleni hatékonyabb védekezés céljából tovább kell erősíteni a biztonsági szerveket, részben azért, mert „nem minden menekült érkezik jó szándékkal”.
    Mint mondta, egy aktuális felmérés szerint a lakosság 82 százaléka irányváltást sürget a menekültpolitikában. „Ha a puszta számokból kiviláglana, hogy ezek az emberek milyen korrekciót kívánnak, szívesen végiggondolnám, és beszélnék is róla”, de az adatok nem mutatják meg, hogy mi a kívánt váltás tartalma.
    Ha az emberek azt akarják, hogy Németország ne fogadjon be „egyetlen idegent sem”, és különösen a muzulmánok előtt zárkózzon be, akkor szó sem lehet irányváltásról, mert ez a követelés ellentétes az alaptörvénnyel, Németország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és mindenekelőtt a CDU politikájának „erkölcsi alapjával” és saját, személyes meggyőződésével – hangsúlyozta a pártelnök-kancellár.
    Ha viszont az emberek azt akarják, hogy ne ismétlődjék meg a menedékkérők tömeges, ellenőrizetlen beáramlása, akkor teljes az egyetértés, mert „éppen ezért küzdök, és ezt szolgálja az utóbbi hónapok összes intézkedése” – mondta Angela Merkel.
    A budapesti Keleti pályaudvarról tavaly szeptember 4-én gyalog elindult menedékkérőkre utalva aláhúzva, hogy a kormány ugyan helyes döntést hozott a „humanitárius szükséghelyzetbe” került emberek befogadásáról, de a menedékkérők az első időszakban regisztráció és ellenőrzés nélkül áramlottak az országba.
    „Senki sem akarja, hogy ez megismétlődjék, én sem” – jelentette ki a német kancellár.
    Most már egyre kevesebben érkeznek, ami természetesen a balkáni útvonal lezárásának is tulajdonítható, de mindenekelőtt az EU-Törökország megállapodás eredménye – mondta Angela Merkel. Jelezte: tudja, hogy vitatott a két tényező hatásának megítélése.
    Az EU-Törökország megállapodás nagyon fontos és hasznos, például azért, mert segít az embercsempészet elleni küzdelemben, aminek révén sikerült sok ember életét megmenteni, és ez „nagyszerű”, továbbá elősegíti a menekülésre késztető okok megszüntetésére irányuló törekvést, ami a szövetségi kormány menekültpolitikájának legfontosabb eleme – mondta.
    Ezzel szemben az EU helyzete „egyáltalán nem jó”, a tagállamok között még mindig nincsen egyetértés arról, hogy az emberek tömegeinek menekülése „globális és erkölcsi kihívás”, amelyből le kell vonni a megfelelő következtetéseket.
    Ez nem sikerült, de „továbbra is teljes erővel küzdök, hogy ismét előmozdítsuk mindazt, amiért az európai közösség egykor kiállt: a szolidaritást és az értékeken alapuló összetartást” – mondta a német kancellár, megjegyezve, hogy a pozsonyi csúcs új kezdetet jelenthet.
    Hangsúlyozta: valószínűleg mindez nem érinti meg azokat, akiknek a „Merkelnek mennie kell” lózung skandálása a politika, és nem foglalkoznak a tényekkel, csak az érzésekkel. Ezért nekik egy érzést szeretne átadni, méghozzá azt az „abszolút biztos érzést”, hogy Németország megerősödve kerül ki a mostani helyzetből, és ugyan „megváltozik – ahogyan mi is mind változunk, ha nem kőből vagyunk – de nem rázkódik meg alapjaiban” – mondta a német kancellár.

MTI

hirdetés
Previous articleFelfelé módosította a szlovák gazdaság idénre várható növekedését a pénzügyi tárca
Next article2008 óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség a Komáromi járásban