HAZA BELFÖLD Megvonta a bizalmat a parlament a Heger-kormánytól

Megvonta a bizalmat a parlament a Heger-kormánytól

439
hirdetés

A parlament csütörtökön megvonta a bizalmat Eduard Heger (OĽANO) kormányától. A jelenlévő 102 képviselő közül 78-an a kormány bukása mellett szavaztak, 20-an ellene, ketten tartózkodtak, ketten pedig nem szavaztak. A szavazás előtt az OĽANO képviselői kivonultak az üléstermet.

FOTO: TASR – Jaroslav Novák

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a szavazás után péntek (december 16.) reggel 9 óráig megszakította az ülést, és bejelentette, hogy Eduard Heger kormányfővel Zuzana Čaputová államfőhöz indulnak. Parlamenti szavazás legközelebb kedden (december 20.) lesz. „Folytatódik az ülés, a kormány bukott meg, nem a parlament” – mondta Kollár. Újságíróknak később kijelentette, előrehozott választást szorgalmaz, szerinte májusban vagy júniusban kerülhet rá sor.
A kormány leváltására szavazott a Smer-SD és az SaS, továbbá Martin Borguľa, Patrick Linhart és Ján Krošlák képviselők, illetve az összes frakció nélküli képviselő, Miroslav Kollár és Martin Klus kivételével. Martin Čepček és Romana Tabák (Sme rodina) tartózkodott.
Igor Matovič csütörtökön felajánlotta lemondását az SaS-nek a pénzügyminiszteri posztról, cserébe azért, hogy a párt visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványát, továbbá támogassa a költségvetés elfogadását.
A kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt az ellenzéki SaS nyújtotta be. A Peter Pellegrini körüli független képviselők is támogatták a rendkívüli ülés összehívását.
Richard Sulík, az SaS vezetője a vita során azt mondta, a kormány bukása után el tudja képzelni a kormány átalakítását. Ebben az esetben az SaS támogatná a kabinetet, de nem lenne a tagja. Beszélt az előrehozott választás lehetőségéről, illetve egy hivatalnokormány felállításáról is.
A kormány több tagja, és a kormányfő is felszólalt az ülésen. Az SaS javaslatát elutasították, és felszólították a liberálisokat, hogy lépjenek egyet hátra. A demokratikus kormány megtartása mellett érveltek, és figyelmeztettek arra a veszélyre, hogy visszatér a Smer-SD és a Hlas-SD.

TASR

hirdetés
Previous articleSelyés gimiseink sikerei sakkversenyeken
Next articleEmlékekkel átszőtt ünnepvárás Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművésszel