HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Megjelent a Felvidéki Magyarok idei negyedik száma

Megjelent a Felvidéki Magyarok idei negyedik száma

1030
hirdetés
43390Megjelent elektronikus folyóiratunk, a Felvidéki Magyarok tizedik – idei negyedik – száma, melyben részletezzük a megyei választásokat, visszatekintünk a húsz évvel ezelőtti komáromi nagygyűlésre, valamint több más, aktuális témával is foglalkozunk. Azzal is, hogy Bárdos Gyula személyében a felvidéki magyarságnak is lesz államfőjelöltje. Lapunkat 13 oldalas falinaptár zárja…

Alighanem sokszor és sok helyen fog még találkozni a tisztelt olvasó – a Felvidék Ma hírportálon és annak folyóirata, a Felvidéki Magyarok c. kiadványon kívül is – azzal a kissé közhelyszerű „jóslattal”, hogy a 2014-es év a változások éve lesz. Persze, hiszen az idei esztendő is pont ilyen volt az előzőhöz képest.
Pontosabb lenne talán 2014-et a „választások évének” nevezni, s így máris jobban érezhetjük e változások valódi mibenlétét.
Szlovákiának jövőre – immáron a választói bölcsességtől függetlenül is – egészen biztosan új köztársasági elnöke lesz. Ivan Gašparovič két ciklust kitöltve kénytelen lesz búcsút inteni a Grassalkovich-palotának, amely tény önmagában is egy halvány fellélegzést jelent az ország valamennyi jóérzésű polgára számára, legyenek bár az államalkotó nemzet vagy valamely kisebbség tagjai. Hogy ki lesz az elnöki rezidencia új lakója, az már valóban a választói bölcsesség – vagy éppen a puszta politikai reflexek – függvénye. Jelen sorok írásakor még nem tudni, hogy Szlovákia legerősebb pártjának legerősebb embere ringbe száll-e az államfői posztért vívott küzdelemben vagy egy egészen új ötlettel – mondjuk úgy: meglepetésemberrel rukkol elő a Smer. Ellenzéki és független oldalon azonban máris óriási a tülekedés, párt- és önjelöltek tucatjai versengenek  a választók kegyeiért. Ahogy tették ezt az idei megyei önkormányzati választások során is – melynek elemzése jelen lapszámunk kiemelt témája, s amely számos fontos tanulsággal szolgálhat a jövőre előttünk álló választások szempontjából is.

2014-ben megújul az Európai Parlament is. A tisztelt felvidéki magyar választó nem panaszkodhat: a legutóbbi, 2009-es fordulóhoz képest kettővel több, azaz három magyarul is beszélő felvidéki párt közül választhatja ki a neki leginkább tetszőt. A Most-Híd után a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven újabb párt jelent meg a felvidéki magyar közélet színpadán – lapunkban erről is beszámolunk.
És jövő év tavaszán – talán az EP-választásokkal egy időben, jelen pillanatban ezt még nem tudni – Magyarország polgárai megválasztják új országgyűlési képviselőiket is. A 2010-es fordulat után hatalomra jutó nemzeti kormánynak köszönhetően az egyszerűsített honosítással magyar állampolgárságot nyerő külhoni magyarok is választójogosultságot szereztek, így immáron közvetlenül is érintettjei vagyunk – lehetünk – az anyaországi történéseknek. S végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: ősszel helyhatósági választások is lesznek, ami viszont egy külön történet. Csáky Pál írásából megtudhatjuk, miért.
A változásokon – és választásokon – túl 2014 a várakozások éve is lesz, mindjárt ezzel is indul az új év: januárban ül össze a szlovák Alkotmánybíróság, hogy megtárgyalja az állampolgársági ellentörvényként elhíresült jogszabálymódosítást, mellyel Robert Fico előző kormánya – mintegy utolsó intézkedésként – elvonta azok szlovák állampolgárságát, akik egy másikat szereztek. A taláros testület általunk nagy reménykedéssel várt döntése a szlovák alkotmányosság, demokrácia és jogállamiság egyik legnagyobb próbája lesz. Egy méltó, igazságos döntés méltó 21. születésnapi ajándék lehetne a felnőttkorába lépő Szlovákia valamennyi – nem csak magyar nemzetiségű – polgára számára.

Mindezeken kívül természetesen – hitvallásunkhoz és eredeti önmeghatározásunkhoz híven – ezúttal is igyekeztünk változatos témákkal, összefoglalókkal jelentkezni az elmúlt negyedév bennünket, felvidéki magyarokat érintő legfontosabb történéseiből. Ezzel kívánunk minden Kedves Olvasónknak boldog, sikerekben, szeretetben és egészségben gazdag új esztendőt. Közösségünknek pedig hitet, reményt, megújulást.

Tisztelettel: a szerkesztők.

A Felvidéki Magyarok 2013/4. száma megtekinthető itt.

(Letölthető az alábbi linken:)

felvidek.ma
hirdetés
Previous articleElhunyt Akeem Adams az FTC labdarúgója
Next articleNehéz hivatás a humoristáé…