HAZA RÉGIÓ Megalakult a Komáromi Magyar Civilek Egyesülése

Megalakult a Komáromi Magyar Civilek Egyesülése

798
hirdetés
53945_305_210Komáromban példamutatóan élénk a magyar kulturális élet: gyakran előfordul, hogy ugyanabban az időben több műsor is várja látogatóit. A kultúra, a közművelődés és a hagyományban élés rendezvényei jelentős részét – valószínűleg többségét – a civil szerveződések szolgáltatják. Egymást váltják a zenei estek, irodalom- és tudománynépszerűsítő előadások, az évfordulókra való emlékezések, jeles politikusok szereplései, könyvbemutatók, az iskolák fellépései.

Elsősorban ezért próbálnak évek óta együttműködni a különféle polgári társulások, melyek örömmel vennék, ha legalább nagy nemzeti ünnepeinken nem kereszteznék egymást az egy időben zajló programok. Reméljük, 2015-től kezdve sikerül összehangolni a civilek tevékenységét, ugyanis május 18-án kora este odakerült a 16 csatlakozó társulás elnökének aláírása a Komáromi Magyar Civilek Egyesülése (KoMCE) megalakulásáról szóló szerződésre. Így hát ez a jogalanyisággal nem rendelkező, „laza” tömörülés papíron is kinyilvánította együttműködési szándékát, elfogadva a Keszegh Margit megszövegezte alapszabályt.

Az eseményre a Klapka Vigadóban került sor a média jelentős érdeklődése mellett. A megjelenteket Dráfi Borbála, az év végéig működő alkalmi elnökség tagja köszöntötte, az egyesülés céljairól Viola Pál elnökségi tag beszélt, a KoMCE eszmeiségéről Nagy Ferenc elnök szólt. Íme, a szerződő felek és elnökeik: A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre (Viola Pál), az Atelier Társaság (Kopócs Tibor), a BORÁROS IMRE SZÍNHÁZ (Boráros Imre), a Borostyán Társaság (Nagy László), a Csemadok Komáromi Alapszervezete (Stubendek László), az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás (Knirs Imre), a Gaudium Polgári Társulás (Pipper László), a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület (Keszegh Margit), a Kárpátia Sport Polgári Társulás (Pallag György), a Komáromi Szekeresgazda Hagyományőrző Egyesület (Farkas Gáspár), a KUCKÓ (Bodzás Gergely), a Lehár Ferenc Polgári Társulás (Klemen Terézia), a Lélekharang Polgári Társulás (Nagy Ferenc), a Protestáns Nőegylet (Körtvélyessy Piroska), a Szlovákiai Civil Becsületrend (Klemen Terézia) és a TEÁTRUM (Batta György).

A szerződéskötés után elhangzott, hogy KoMCE várja további érdeklődő és együttműködni kívánó magyar civil szervezetek jelentkezését, hiszen ez az összefogás nemcsak a különböző műsorok időpontjairól való egyeztetést szolgálja, hanem közügyi gondjaink megvitatásának fórumává (is) válhat, segítheti a rendezvényeinkkel kapcsolatos tájékoztatást, ajánlásokkal élhet a város vezetői felé, támogathatja közhasznú petíciók aláírását, elviheti sikeres rendezvényeinket vagy azok hírét az országon belülre és a határon túlra, segíthet a Komáromról alkotandó hiteles kép kialakításában.

Batta György, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA Komáromi Napokról (1.)
Next articleAjándékot vitt a KN-Bikers csapata a rászoruló családnak