HAZA BELFÖLD Matovič: Az ingyen vonat nem szociális intézkedés, merő populizmus

Matovič: Az ingyen vonat nem szociális intézkedés, merő populizmus

891
hirdetés

Az ingyenes vasúti közlekedés, amelyet nem csak a szegényebbekre szabtak, hanem mindenkire, nem tekinthető szociális intézkedésnek, hanem merő populizmusnak, jelentette ki a szlovák köztelevízió vasárnap déli vitaműsorában Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek vezetője. Vitapartnere Ján Počiatek közlekedési miniszter volt.
Matovič kifogásolta, hogy a kormány mindenkit egy kalap alá vesz, s így ugyanúgy ingyenesen utazhatnak a gazdag nyugdíjasok és az újgazdagok csemetéi, akik bizonyára visszaélnek majd a lehetőséggel, és szórakozásból fel s alá utazgatnak Szlovákiában. A parlamenti képviselőnek az sem tetszik, hogy osztrák, német vagy svájci nyugdíjasok is ingyenesen vehetik igénybe a szlovák vasút szolgáltatásait.
„Az egyik oldalon kívánatos lenne, ha ezekből az országokból egyre többen érkeznének hozzánk, de ne ingyen, ez nekem betegesnek tűnik” – mondta az OĽaNO elnöke. Počiatek erre azzal reagált, hogy nem lehet kivételt tenni, a kedvezmény ugyanúgy vonatkozik a nyugat-európai gazdag turistákra is mint uniós polgárokra. „Azért azt nem gondolhatja, hogy most ezrével érkeznek a svájci nyugdíjasok, s a vonatainkon utaznak majd. De ha jönnének, bizonyára ez kedvező lenne az idegenforgalom szempontjából, mert akkor itt vásárolnának, ennének” – jegyezte meg a miniszter. Matovič folytatta a Fico-kormány bírálatát. Szerinte az fél milliárd eurót von meg az emberektől: 200 milliót azzal, hogy nem csökkenti az ÁFÁ-t, 300 milliót pedig az iparosoktól a jövedelemadóról szóló törvény módosításával, amely épp most zajlik a parlamentben. „Cserébe pedig lerágott csontként visszaad 13 millió eurót” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy az ingyenes utazásról szóló rendelet ráadásul diszkriminatív is azokkal szemben, akik nem a vasút közelében laknak, és az intézkedés következtében az autóbuszokon majd drágábban utazhatnak, mert emelkednek a menetjegyek árai.
„Sajnálom, hogy vonatok nem járnak mindenütt, ám ez műszakilag lehetetlen. Nem vagyunk olyan gazdag ország, hogy ilyen sűrű infrastruktúrával rendelkezzünk. Örülünk, hogy a meglévőt tudjuk fejleszteni, amelyet hosszú ideig elhanyagoltak” – válaszolta Počiatek. Nem tartja valószínűnek, hogy az autóbusz-társaságok emelnék a menetdíjakat, mert a buszközlekedés is mintegy 120 millió euróval támogatott a megyei önkormányzatok által. Elmondta, hogy az ingyenes utaztatást bevezető kormányintézkedés azért vonatkozik a gazdagokra is, mert ez így jobb, mintha különféle kivételeket tartalmazó bonyolult rendszer lépne életbe. Előnye pedig, hogy a szociálisan gyengébb családok kasszájában több pénz marad.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePityergő Ördög Nórával és műbalhézó zsűrivel rajtolt a Rising Star
Next articleGyőzött a józan ész!