HAZA BELFÖLD Már érvényes a képzettségi cenzus a polgármesterjelöltek számára

Már érvényes a képzettségi cenzus a polgármesterjelöltek számára

877
hirdetés

Az őszi helyhatósági választás során a polgármesterjelölteknek már igazolniuk kell, hogy elvégezték a középiskolát. A legalább középiskola végzettséget igazoló okmány fénymásolatát mellékelni kell a jelölőlistához, amelyet legkésőbb szeptember 21-éig kell leadni. A helyhatósági választások november 15-én zajlanak.
A minimum középiskolai végzettség kötelezettségét a polgármesterek számára a választási törvények Robert Kaliňák (Smer-SD) műhelyében készült módosítása vezette be. A képzettségi szabályozást  a Smer képviselői annak ellenére elfogadták, hogy az ellenzéki képviselők egy része szerint az alkotmányellenes. A szabályozást bevezető törvénymódosítást még Ivan Gašparovič volt köztársasági elnök írta alá, pár nappal azelőtt, hogy elhagyta a köztársasági elnöki palotát.
Arról, hogy a képzettségi cenzust tartalmazó törvény összhangban van-e az Alkotmánnyal, az Alkotmánybíróság dönt majd. Az ellenzéki képviselők egy csoportja ugyanis Alkotmánybíróságra adta a passzív választójog korlátozását, ami szerintük alkotmányellenes. Annak a rendelkezésnek a hatályon kívül helyezését követelik, amely az iskolai végzettség szerinti szabályozást bevezeti, nem szeretnék ugyanis, ha a képzettségi kritérium befolyásolná a helyhatósági választásokat, amíg nem lesz világos az Alkotmánybíróság álláspontja.
A Társadalmi Kérdések Intézetének (IVO) demokráciát értékelő jelentése szerint a két nemrégiben elfogadott választási törvény olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek beavatkoznak az alapvető emberi jogokba.
A polgármesterek számára előírt képzettségi cenzus az IVO szerint nagy valószínűséggel sérti az általános választójogot. A szakemberek szerint azonban gond van azzal is, hogy a törvény két héttel a választások előtt tiltja a felmérések közzétételét. „A felmérések közzétételére vonatkozó túlságosan hosszú kampánycsend sértheti a szabad információáramlás jogát” – vélekednek az IVO szakemberei.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleLomnici: Véget ér-e a felvidéki jogfosztottak kálváriája?
Next articleBasternák László expolgármesterre emlékeztek