HAZA RÉGIÓ Magyar tengerészekről emlékeztünk

Magyar tengerészekről emlékeztünk

369
hirdetés

A Tengeren szenvedett és meghalt magyar tengerészekről emlékeztek meg a jelenlevők Monostori erőd Duna-bástyájánál április 28-án az emlékműnél.

A megjelenteket Számadó Emese, múzeumigazgató köszöntötte. Tiszteletét tette mások mellett Turi Bálint alpolgármester, valamint Szalay Noel és Dombay Gábor önkormányzati képviselők, valamint képviseltette magát a Pannónia Vízipolgárőr Egyesület, a Magyar Tengerészek Egyesülete, a Fertő-Tavi Vízipolgárőr Egyesület, valamint a Komáromi Vízirendészet is.

– Bár a magyarok a tengertől mindig távolabb éltek, mégis számtalan tengerész vett részt hazánk történelmének alakulásában. Rájuk emlékezünk ezen a napon – emelte ki ünnepi beszédében Rácz Zoltán, a Magyar Tengerészek Egyesületének elnöke, tengerész gépüzemvezető.

A megemlékezés végén a megjelentek koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd Bauer József tengerészkapitány elmondta a tengerészek imáját.

A tengeren szenvedett és meghalt magyar tengerészek emlékművét 1989-ben dr. Juba Ferenc tengerészkapitány ajándékozta városunknak. Az alkotás eddig a Jókai teret díszítette, azonban az otrantói csata százéves évfordulója alkalmából méltóbb helyre, a Monostori erőd Duna-bástyájának kikötőjébe került.

Az első világháború során a Földközi-tengeren, az Otrantói-szorosnál zajlott le a legnagyobb tengeri ütközet. A Császári és Királyi Haditengerészet legkiemelkedőbb sikere azonban magyar áldozatokat is követelt.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleLeváltotta a parlament Juraj Krúpát, a védelmi bizottság elnökét
Next articleEgy újabb teszt is megerősítette a Szlovákiában vizsgált ukrán gabona egészségre káros növényvédőszer-tartalmát