HAZA BŰNÜGY Kubina: Kuciak szülei egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek

Kubina: Kuciak szülei egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek

684
hirdetés

Ján Kuciak újságíró szülei összesen egymillió euró nem vagyoni kártérítést követelnek fiuk meggyilkolása miatt. Ügyvédjük, Peter Kubina ezt pénteki záróbeszédében jelentette ki a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt. Szerinte elegendő bizonyíték van arra, hogy Marian K. és Alena Zs. bűnös a gyilkosságok megrendelésében.

FOTO TASR – Jaroslav Novák

Kubina szerint A. Zoltán tanú, aki Alena Zs. és Marian K. ellen vallott, „lényeges dolgokban soha nem tévedett, és nem keveredett ellentmondásokba” a vallomása során. Hozzátette, hogy vallomásának hitelességét Dušan K. és Iľja Weiss, valamint más bizonyítékok is alátámasztották.
Az ügyvéd rámutatott arra is, hogy Marian K. és Alena Zs. a korábbiaktól eltérően nem tagadta a főtárgyaláson felolvasott szöveges üzenetek hitelességét. „Az üzenetek hitelességének tagadásáról átváltottak az üzenet kódolásával kapcsolatos tagadásra” – emelte ki. Felhívta a figyelmet a kommunikáció során emlegetett kihullott fogra, hóra, aranymalacra, illetve a rüh kifejezésekre. Rámutatott, hogy ha a vádlottak hétköznapi, általános dolgokról SMS-eztek volna, nem kellett volna ilyen rejtjeleket használniuk.
„Elfogadhatatlan, hogy a bíróságok a nyilvánosság nyomása alatt hozzanak döntéseket” – jegyezte meg Kubina, és szerinte elfogadhatatlan az is, hogy a bírók úgy mutassanak elszántságot, hogy döntéseikkel szembehelyezkedjenek a közvéleménnyel.
A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében ismét Marian K. és Alena Zs. bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak, amely ezt követően összevonta az ügyet az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyével. A tárgylás 2022 áprilisától folyik.
Négy személy – Marian K., Alena Zs., Dušan K. és Darko D. Tomáš Sz. – ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészülete miatt. Sz. Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolását 2017 őszén Marian K. rendelte meg, Šufliarský likvidálását egy évvel később.

TASR

hirdetés
Previous articleMARIANUM: Jó hírek a Katedra Matematikaversenyről!
Next articleSzövetség – MKP Platform Politikai nyilatkozat