HAZA HÍR-MIX Komáromi Testamentum

Komáromi Testamentum

808
hirdetés

testamentum1Az, amiről nem tudunk, kiesik a nemzettudatból, abból a következő generáció tagjai már nem tudnak erőt, hitet meríteni. Alapy Gáspárról, noha a 20. század egyik meghatározó alakja volt, viszonylag keveset tudunk. Hogy életútja, cselekedetei ne merüljenek a feledés homályába, Koltay Gábor rendező, városunk díszpolgára a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, este 20.00 órától a Szabadság téren Testamentum címmel zenés pódiumjátékot visz színre egykori polgármesterünkről. Neki köszönhetjük, hogy a hét utcából álló településből a trianoni tragédiát követően virágzó kisváros lett Dél-Komárom. A bemutatóval kapcsolatban tartott közös sajtótájékoztatót Koltay Gábor rendező, dr. Molnár Attila Dél-, és Stubendek László Észak-Komárom polgármestere.

– A város kettészakítása után a déli rész teljes infrastruktúráját ki kellett építeni. Alapy Gáspár nevéhez fűződik többek közt a Városháza, a Petőfi iskola, a rendőrség épületének, a mozinak, a könyvtárnak, az egykori adóhivatalnak, két templomnak és a zeneiskolának a felépíttetése – mondta dr. Molnár Attila polgármester, aki hozzátette: Alapy Gáspárnak nemcsak szavaiban, de tetteiben is megvalósult, hogy minden komáromi polgár ügyét egyformán képviseli. Ő volt hazánkban az egyetlen városvezető, aki felemelte szavát a zsidótörvények, és üldözések ellen. Emiatt előbb a Csillag erődben található gyűjtőtáborba, majd Dachauba került, ahol 1945 februárjában mártírhalált halt. A Testamentum története azonban nem erre a drámai eseményre van kihegyezve.

– Ami engem mindig is érdekelt az az, hogyan tudott 1920 után a szakadékba taszított nemzet felállni. Alapynak, és a környezetében lévőknek sikerült Dél-Komáromot várossá építeniük, majd 1938-ban egyesíteniük az elszakított északi, történelmi városrésszel. Nincsen megoldhatatlan, reménytelen történelmi helyzet. Minden nehéz szituációból fel lehet állni. Az Alapy Gáspárhoz hasonló személyiségek tudják gazdagabbá tenni a mi életünket is, hogy legyen hová visszanyúlnunk hitért, lelki feltöltődésért – vallotta Koltay Gábor filmrendező.

A történelmi események úgy hozták, hogy Alapy Gáspár polgármesteri székében a mindenkori észak-komáromi városvezető, jelen esetben Stubendek László ül. Ez a szék vélhetően megjelenik majd a darabban is.

Az észak-komáromi városháza dísztermének fő falán is látható Alapy Gáspár portréja. Ez nemcsak azt szimbolizálja, hogy a múltban sok minden összekötött bennünket, hanem a jelenben is, és ahogy hitet tettünk dr. Molnár Attila polgármester úrral együtt, a jövőben is egy gondolattal visszük a két városrész ügyét előre – mondta Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere.

A Testamentum főbb szerepeiben Laklóth Aladárt, Varga Miklóst, Ruttkay Laurát, Rancsó Dezsőt, Gerdesits Ferencet, Makrai Pált, Bodnár Vivient, Dráfi Mátyást láthatjuk. Közreműködik továbbá a Magyarock Dalszínház társulata, valamint a helyi szakközépiskolák diákjai. A szövegkönyv összeállításában nagy segítséget nyújtott Vizeli Csaba a Magyarock Dalszínház vezetője, és Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatónője. A bemutatóra június 4-én, csütörtökön 20 órától kerül sor a Szabadság téren. A premieren jelen lesz Alapy Gáspár unokája is.

Dr. Molnár Attila a sajtótájékoztatón elmondta, a jövőben szeretnének Alapy Gáspár tiszteletére egy köztéri szobrot emelni a városban.

Galéria: Komáromi Testamentum

KOMAROM.HU

hirdetés
Previous articleLegyen ez a hétéves Tibike napja!
Next articleDögös Sprint 2.