HAZA AUTÓVILÁG Komáromi autótesztelő: Peugeot 4008 1.8 HDi: A hármas ikrek egyike

Komáromi autótesztelő: Peugeot 4008 1.8 HDi: A hármas ikrek egyike

3490
hirdetés

P4008-01Aválságos idők folytatódásával egyre nagyobb bajban lesz az az autómárka, amely nem kínál kompakt (értsd: kisméretű) szabadidő-autót. Időben tudatosította ezt az Audi (Q3), a BMW (X1), a Nissan (Qashqai, Juke), a Mitsubishi (ASX), sőt a Škoda is (Yeti). Nemrég a PSA konszern is csatlakozott hozzájuk, így gyakorlatilag egyszerre született meg a Citroën C4 Aircross és a Peugeot 4008. Egyik sem saját fejlesztés, mindkettő a Mitsubishi ASX francia verziója. Elsőként az oroszlános márka kompaktját kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Kezdjük ott, hogy az autó orra már a Peugeot legfrissebb – az 508-assal bevezetett – formanyelvét hordozza magán. Folytassuk azzal, hogy terepes stílusjegyeinek és jó értelemben vett darabos-szögletes kialakításának köszönhetően a 4008-as monumentálisabbnak hat, mint amekkora valójában (hosszúság: 4,34 m). A szögletesség persze nem úgy értendő, mint mondjuk a Land Rover Defender esetében, hanem amúgy „szabadidősen”, lásd például a leghátsó oldalablakot és környékét. A kompakt SUV-hez képest óriási kerékjáratok – hangsúlyos műanyag kereteikkel együtt – a terepest benyomást erősítik, de a viszonylag gazdag krómozás újra csak az autó fő küldetését hivatott hangsúlyozni. A 17 cm alatti hasmagasság sem csábít terepezésre, és a gyönyörű, füstszínű 14 colos alufelnikkel is bűn lenne mocsárban dagonyázni… Hátul a keskeny, erősen megdöntött szélvédő és tetőből messze kifutó spoiler teszi végképp egyértelművé az autó hovatartozását – egy Jeep Wrangleren nyilván nehéz lenne ilyet elképzelni…

Belvilág

Mivel az autó extra szereltségű volt, fűthető, elektromosan állítható bőrülésbe cuppanva nézhettem körül az enteriőrben. Hogy jobban lássak, „kifüggönyözhettem” a hatalmas panorámatetőt; az autó tulajdonosaként e két komfortkellékekért 2500 eurót kellett volna kiperkálnom… Este pedig arra is rájöttem, hogy a tető két hosszanti pereme alatt kellemes narancszínű, több fokozatban állítható fénydióda-füzér húzódik! Olyan volt, istenbizony, mint egy luxusbár diszkrét, rejtett mennyezetvilágítása. A többi beltérelem esetében egyértelműen tetten érhető a Mitsubishivel való rokonság, például a klímapulton vagy a rezsimválasztó tárcsán. Nagyon jól eltalálták a volánt: mérete, vastagsága egyaránt ideális, a nyomógombok is szépen simulnak bele. Jóval kevésbé ergonomikus a fedélzeti számítógép adatait pörgető gomb, a műszerfal bal oldalán, a volán árnyékában. A héthüvelykes színes érintőképernyő, a navigációs rendszer, a 30 GB-os merevlemez, a parkolókamera és a 710 wattos, 9 hangszórós Rockford Fosgate hifi már szintén opciós volt, egy csomagban 2900 euróért.

Ami pedig a térkínálatot illeti, a hátul utazóknak sem okvetlen kell szűkölködniük, de bármennyire széles és sík felületű a rekamié ülőlapja, középre inkább senkit nem ültessünk a magas, széles kardánalagút miatt. Mindezt kárpótolandó van viszont középső kartámla, sőt síalagút is. A koffer az állítható hátsó üléstámláknak köszönhetően 2 alapmérettel dicsekedhet, maximuma pedig – gyakorlatilag sík padlóval – több mint 1,2 köbméter.

Országúton, terepen

A Mitsubishitől származó 1,8-as dízel az autóhoz választható erősebbik motor, a gyengébbik a 115 lovas,1,6-os francia HDi. Benzines nincs a kínálatban. A hajtáslánc többi eleme a hatfokozatú kézi váltó, a Start-Stop rendszer és az összkerékhajtás; fronthajtású verzió az ikertestvérekkel ellentétben nem szerepel a listán. A motor erős és nyomatékos, de alacsony fordulatszámon – úgy 1500 alatt – a tetszhalál állapotában leledzik. Komolyan, ekkora turbólyuk ma már ritkaságnak számít. Efölött viszont mintha még egy motor beröffent volna alattunk, látványosan meglódítva az autót. A hatfokozatú kézi váltót jól méretezték – 90-nél 1900-at forog a motor –, de a kar picit nehezen jár. A kormányszervót sem túlozták el, viszont az autó jellegére való tekintettel egyiket sem nevezném komoly fogyatékosságnak. Országúton a 225 mm széles abroncsoknak, az aránylag nagy tengelytávnak és a kis túlnyúlásoknak köszönhetően igen stabil a kocsi, ráadásul a nyomatékcsúcs közelében keveset is eszik (tesztfogyasztásunk a december eleji hidegebb napokban kerek 6 liter volt). Terepen pedig – szóval attól függ, mit nevezünk terepnek. Ha – szép kerekek ide vagy amoda – csak egy pocsolyán kell átgázolnunk, ott az összezárható Mitsubishi-féle összkerékhajtással aligha lesznek problémáink (LOCK pozíció – lásd a megfelelő ábrát). Traktorok által mélyen barázdált határútra viszont ne menjünk, köves-sziklás terepre meg aztán végképp ne; oda már kevés a 16,8 cm-es hasmagasság , és az alvázvédelem sem egy off-roadé. Egy szó mint száz, arra kell használni ezt az autót, amire készült. Tehát amire a „szabadidősöket” általában…

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1798 cm3
Teljesítmény: 110 kW (150 LE)/4000min-1
Nyomaték: 300 Nm/2000min-1
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 198 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,5s
Csomagtér: 416/422–1219 l
Hasmagasság: 168 mm
Fogyasztás (városi/országúti/vegyes): 6,8/4,9/5,6 l/100 km
Ár (opciók nélkül): 29 490 euró
Az alapmodell ára: 26 990 euró

dunataj.sk

[nggallery id=71 template=caption]

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: BMW 114i: A család benjáminja
Next articleKomáromi autótesztelő: BMW 320d Sedan: A márka egyik szépségdíjasa