HAZA RÉGIÓ Kismegyeri Hadijáték

Kismegyeri Hadijáték

977
hirdetés

Az idén június hetedikén rendezik a látványos hagyományőrző programot…

hadijA hivatalosan győri csataként ismert ütközet 1809- június 14-én zajlott a „csanaki dombok” alatt. Ez volt az egyetlen a Magyar Királyság területén lezajlott küzdelem, egyben utolsó összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt. A kezdettől nyilvánvaló volt, hogy a franciák győznek: a nemesi sereg csupán 25 ezer főt számlált a körülbelül 55 ezer fős ellenséggel szemben. Simon Róbert Balázs alpolgármester, Szabadhegy és Kismegyer önkormányzati képviselője a programok ismertetése előtt hangsúlyozta, nem a csatát ünnepeljük, hanem a hősi küzdelem mintegy háromezer áldozatának állítunk emléket.

Elmondta, a 2001 óta megrendezett kosztümös és hadi játékok iránt minden évben nagy az érdeklődés, három-négyezer látogatóra számítanak idén is. A látványos bemutatókat az emlékmű mellett a kismegyeri óvodások, iskolások és nyugdíjasok 14.30-kor kezdődő műsora előzi meg, 16 órától pedig megemlékezést tartanak koszorúzással. A 17 órakor kezdődő történelmi lovasjátékokról Vígh Attila, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz vezetője elmondta, körülbelül negyven lovat láthatunk, s idén is izgalmas programra számíthatunk: bepillantást engednek az idomítás művészetébe, felelevenítik a kurucok életét, lesz hortobágyi csikósbemutató és a Nádasdy-huszárok mindennapjait is megismerhetjük.

Ezután veszi kezdetét a történelmi hadijáték, melyre mintegy száz hagyományőrzőt, köztük negyven szlovák, cseh és osztrák résztvevőt várnak. A Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében megvalósuló programsorozat délelőttjén a Baross úti Látogatóközpontból ingyenes idegenvezetés indul 10 órától, az érdeklődők a napóleoni legendák nyomába eredhetnek a kétórása programon. A lovas- és hadijátékokat követően pedig az emlékmű melletti színpadon az Accordeon Harmonika együttes, majd a Loyd Egylet zenél.

gyor.hu

hirdetés
Previous articleDuna liga – Felnőt férfi cselgáncs csapatverseny 2. forduló
Next articleA Jobbik szeretné, ha a parlament tárgyalna a mentelmi jog eltörléséről