HAZA HÍR-MIX Kedden délelőtt Komáromba látogatott Kína szlovákiai nagykövete

Kedden délelőtt Komáromba látogatott Kína szlovákiai nagykövete

820
hirdetés

13918927_10154392771053114_184548019_oKedden délelőtt Komáromba látogatott Kínai szlovákiai nagykövete. A találkozón a város vezetésével felmerült egy testvérvárosi kapcsolat megkötése, a gazdasági és kulturális kapcsolatok mélyítése. A város bemutatta fontosabb fejlesztési terveit.

Komáromban járt a Kínai Népköztársaság nagykövete, Lin Lin. A nagykövetség és a város kapcsolata már több találkozóra nyúlik vissza, azonban a kínai diplomácia szlovákiai vezetője először járt a Duna parti városban. A városházán Stubendek László polgármester, Knirs Imre és Keszegh Béla alpolgármesterek, továbbá Fekete Tamás hivatalvezető fogadta a kínai delegációt.

Lin Lin beszámolt arról, hogy bejárta Szlovákia több részét és az eltérő földrajzi adottságok ellenére több hasonlóságot is felfedezett Szlovákia és Kína között. Mindkét országban jelentősek a regionális különbségek, továbbá az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül mindkét állam.

A kínai nagykövet egy konkrét megkereséssel érkezett, a Jingdezhen város testvérvárosi kapcsolatokat építene 13898209_10154392771188114_1289526786_oKomárommal. Az 1,6 milliós kínai város elsősorban az 1700 évre visszanyúló porcelángyártásáról világhírű, de manapság fontos szerepe van a gyógyszeriparnak, gépgyártásnak és más hi-tech ágazatnak is. A városban egyre nagyobb teret kap a turizmus is, évente több millió látogató fedezi fel a várost. A komáromi küldöttséget egy őszi időpontra hívta meg a kínai delegáció, amikor lehetőség volna megismerni a Shanghaihoz közeli város gazdaságát és kultúráját. A nagykövet elmondása szerint a kapcsolatfelvételt követően a vállalkozók és befektetők kölcsönös látogatására is sor kerülhet, ami egy gyümölcsöző együttműködés lehet mindkét fél számára.

Stubendek László polgármester hangsúlyozta, hogy a város és a kínai nagykövetség viszonya előre mutató, hiszen már többször találkozott egymással a két fél. A komáromi látogatás azonban egy fontos előrelépés, mivel a kínai delegáció személyesen győződhetett meg a különböző lehetőségekről, ami komoly fejlesztési lehetőségeket rejt.

Keszegh Béla alpolgármester a gazdasági együttműködés lehetőségeiről beszélt, mivel Szlovákia ugyan nem egy nagy piac Kínának, azonban Komáromon keresztül elérhető az egész Európa Unió. A légi, vízi, vasúti és úti közlekedés lehetőségei is adottak, továbbá. Komárom felajánlotta a potenciális kínai befektetők fogadását és a régió bemutatását. Rövidesen elkészül a befektetőknek szóló kiadvány kínai nyelvű változata is, amely a fontosabb lehetőségek mellett a város előnyeit mutatja be. Szó esett Kína bemutatásáról és a kínai nyelv oktatásáról a komáromi közép és felsőfokú intézményekben is, amely versenyképesebbé teheti a komáromi diákokat a munkaerőpiacon. A város ebben szívesen vállal közvetítő szerepet.

Knirs Imre alpolgármester a kikötő fejlesztéseinek lehetőségeiről beszélt, amely a következő évek egyik legnagyobb volumenű fejlesztése lehet, amihez komoly stratégiai befektetők szükségesek. Komárom adottságai nagyon jók, azonban a mostani kikötő még sincs kihasználva megfelelő mértékben.

A találkozó második részében egy munkaebédre került sor, ahol a régió ízeiből kapott a kínai delegáció kóstolót. A távozáskor a nagykövet kijelentette, hogy bizakodó Komárom és a kínai város kapcsolatfelvételét illetően, ami egy eredményes együttműködés kezdete lehet.

További információ a kínai városról: https://en.wikipedia.org/wiki/Jingdezhen

hirdetés
Previous articleÉrkeznek az amerikai sztárok a Monostori erődbe
Next articleGútán nemsokára Vásár és Búcsú