HAZA BELFÖLD Kaliňák: Jövőre visszaszerezhető az elveszített állampolgárság

Kaliňák: Jövőre visszaszerezhető az elveszített állampolgárság

772
hirdetés

42881 Azok az emberek, akik más ország állampolgárságának felvétele miatt elveszítették a szlovák állampolgárságukat, jövőre visszakaphatnák azt – tájékoztatott erről Robert Kaliňák belügyminiszter.
„Bízom abban, hogy jövőre már minden úgy lesz, mint ahogy annak lennie kell, azzal együtt, hogy azok, akik elveszítették állampolgárságukat, az új törvény szabályai szerint újra visszakaphatják azt” – fogalmazott a belügyminiszter a Tasr hírügynökségnek.
A jelenleg is érvényben lévő állampolgársági törvény 2010. júliusában lépett hatályba, mely kimondja, az aki más ország állampolgárává válik, elveszíti a szlovák állampolgárságot, ha pedig nem jelenti a más ország állampolgárságának megszerzését, akkor 3300 eurós bírsággal is sújtható.
Ezt a törvényt 2010-ben az utolsó kormányzási napjait élő első Fico-kormány alkotta válaszul a magyarországi könnyített honosításról szóló jogszabályra. Az őket követő SDKÚ-DS, KDH, SaS és Most-Híd alkotta szlovák kabinetnem módosította Ficók „bosszútörvényét”.
A Most-Híd alkotmánybírósági beadványt nyújtott be annak megvizsgáltatására, hogy vajon a szlovák törvény összhangban van-e az alkotmánnyal, mely kimondja: senki sem fosztható meg akarata ellenére szlovák állampolgárságától. Eddig Szlovákia 668 volt állampolgára veszítette el állampolgárságát.
Kaliňák elmondta, hogy az állampolgársági törvény módosító javaslata elkészült, várják a nemzetközi intézmények véleményét, azt követően kerül a parlamentbe.
Kérdés, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni majd az állampolgárság visszaszerzéséhez. Eddig a szlovák politikusok módosító javaslatai – legutóbb Daniel Lipšic és Jana Žitňanská parlamenti képviselőké – ahhoz a feltételhez kötötte a kettős állampolgárság lehetőségét, hogy az illetőnek az adott ország területén kell élnielegalább hat hónapot – ez viszont nem oldja meg a felvidéki magyarok problémáját.

tasr nyomán on, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKapacitásainak határához közelít a szlovák autóipar
Next articleMár áll Komárom karácsonyfája!