HAZA KÜLFÖLD Júliusban magyar-szlovák kormánycsúcstalálkozó lesz Budapesten

Júliusban magyar-szlovák kormánycsúcstalálkozó lesz Budapesten

791
hirdetés

Magyar-szlovák kormánycsúcstalálkozó lesz Budapesten július 2-án – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az MTI-nek, szerdai pozsonyi tárgyalásait követően.

Az államtitkár közölte: a találkozón a két miniszterelnök mellett, a két kormány legfontosabb miniszterei vesznek részt. A találkozón tárgyalnak a magyar-szlovák határkeresztező fejlesztések programjáról, valamint együttműködési megállapodást ír alá a magyar és a szlovák befektetés-ösztönzési hatóság, mert szeretnék szorosabbra fűzni a két országban az autóipari beszállító kis- és közepes vállalkozások együttműködését – tette hozzá.
Közölte azt is: a találkozón napirenden lesz a V4-ek együttműködése, az Európai Unió előtt álló kihívásokra adandó közös válasz és az EU-bővítésének további támogatása is.
Szijjártó Péter szerdán Pozsonyban tárgyalt Peter Javorčik külügyminisztériumi államtitkárral, találkozott Miroslav Lajčák miniszterelnök-helyettes, külügyminiszterrel, Tomáš Malatinsky szlovák gazdasági miniszterrel és Ľubomír Vážny beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettessel.
A határátkelőkkel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: Magyarország azt javasolta a szlovák félnek, hogy a 60 határkeresztező útépítési projektet indítsanak meg a 2014 és a 2020 közötti Európai Uniós költségvetési periódusban. Ebből 43 új határátkelő út építése és 14 jelenlegi határátkelő felújítása szerepel, valamint 3 kiemelt projekt, az M15-ös és az M2-es utak gyorsforgalmi úttá tétele, és a komáromi új közúti híd felépítése. Az államtitkár ismertetése szerint ezek összköltsége a három kiemelt projektet kivéve, 170 millió euró, amit uniós forrásokból finanszíroznak.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a 700 kilométeres magyar-szlovák határ az egyik leghosszabb határszakasz Európában, hosszabb, mint a német-francia vagy a spanyol-francia határ, és jelenleg 28 közúti határátkelési lehetőség van a két ország között.
Közölte azt is: megállapodtak abban, hogy a magyar és a szlovák gázvezetékrendszert összekötő interkonnektor építkezése az előre magadott határidők szerint zajlik, vagyis 2014-ben lesz a tesztüzem, 2015-ben pedig megtörténik a kereskedelmi forgalomba állítás. Emellett az államtitkár közlése szerint a szlovák fél felvetésére tárgyalnak a villamosvezetékrendszer összekötéséről is.
Szijjártó Péter elmondta: megegyeztek arról is, hogy Magyarország segítséget nyújt Szlovákia 2016-os úniós elnökségi felkészülésében.
Az államtitkár kiemelte, hogy tavaly 8,8 milliárd euróval rekordot döntött a magyar-szlovák kétoldalú külkereskedelem, amivel Szlovákia Magyarország negyedik legfontosabb külkereskedelmi partnere lett.

MTI

hirdetés
Previous articleMa 11 órától az STV2 Komáromból közvetít magyar misét
Next articleBeszorult egy felnőtt egy gyorsétterem baba-etetőszékébe