HAZA RÉGIÓ Jónak lenni jó, segítsünk Nagydobrony községnek

Jónak lenni jó, segítsünk Nagydobrony községnek

341
hirdetés

Nagydobrony a magyar-ukrán határtól 20 kilométerre található, jelenleg Kárpátalja legnagyobb magyarlakta települése. Az itt élők őrzik népszokásaikat, és ugyan a mindennapokban már nem használják a népviseletüket az asszonyok ma is varrnak és hímeznek. A településen gyűjtött népdalt egykor Bartók Béla és Kodály Zoltán, híres énekkaruk pedig viszi is a hírét a helyi daloknak, sok helyütt ismertek a nagydobronyi népballadák is.

„Amikor kitört az orosz-ukrán háború az elsők között próbáltunk meg segíteni Ukrajnának, pontosabban a nagydobronyi térségnek, mivel tudjuk, hogy folyamatosan szükség van segítségre ezért, most egy jótékonysági akciót szervezünk március elsején a gútai Adamis Anna Városi Művelődési Központban” – tájékoztatott Pikáli Róbert, aki szeptember 30-án tiszteletbeli polgári címet kapott Nagydobronyban. Az akkor készült interjúban elmondta: „Évekkel ezelőtt a Magyarok Kenyere programnak köszönhetően kerültem közelebbi kapcsolatba Nagydobrony településsel. 2022. február 24-én, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, rögtön azon gondolkodtam, hogyan segíthetnénk, felvettem a kapcsolatot e-mailen a nagydobronyi polgármesterrel, Nagy Ferenccel. A háború első hetén már küldtünk is szállítmányt, tartós élelmiszert, higiéniai szereket vittünk, gyógyszereket, de vittünk babakocsikat is, matracokat, ruhákat, de a város által jóváhagyott 7000 eurós csomagból villanyáram-fejlesztésre használatos aggregátort is vettünk, mindig az igényeket vettük figyelembe.”

A jótékonysági esten jelen lesz Nagy Ferenc, Nagydobrony község polgármestere is, a fellépők pedig a Szadai Czibere Táncegyüttes Magyarországról, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont diákjai, Tóth Laca, Nagy Boglárka és barátaik.

Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articlePellegrini bejelentette, hogy Mikas távozik az országos tiszti főorvosi posztról
Next articleA kormány egyetért Pavol Gašpar jelölésével az SIS élére