HAZA HÍR-MIX Jegyeket, bérleteket! – Bérletvásár a Jókai és a Thália Színházban

Jegyeket, bérleteket! – Bérletvásár a Jókai és a Thália Színházban

976
hirdetés

41082Komáromban és Kassán is elkezdték árulni az idei színházi évad bérleteit. A „Jókaiban” az Árulással, a Tháliában a Csaó bambínóval ősszel indítanak.

Jókai Színház

A komáromi Jókai Színházban augusztus 5-én kezdődött el a bérletvásár. A színház vezetőségének döntése értelmében – tekintettel a tavalyi ünnepi évadra – a bérletek ára a 61. évadban is változatlan marad. A társulat a következő színházi évadban öt saját produkciót és négy vendégjátékot kínál a közönségnek. (Az alábbi ismertetések a színház honlapján olvasható beharangozók szerkesztett, rövidített változatai.)
A teátrum első idei bemutatója Harold Pinter Árulás című színműve lesz, amit Valló Péter m.v. állít színpadra, a stúdió bérlet első darabjaként. Három ember, öt élet. Mindenki elárul mindenkit, de leginkább önmagát. Belemenni egy ártatlannak tűnő apró, kis játékba, de mi lesz a vége? Nem is olyan könnyű kijönni belőle… S ha egyáltalán sikerül, mi marad? A darab egy szerelmi háromszög hét éves történetét meséli el, időben visszafelé…
Ezt követi Martos Ferenc-Huszka Jenő Lili bárónő című operettje Méhes László rendezésében. A sorban Bereményi Géza Az arany ára című piaci játéka következik, Bagó Bertalan m.v. rendezésében. A darab Bereményi Géza Eldorádó című filmjének színpadi adaptációja. A történet tulajdonképpen ugyanaz, de mégis más, mert a történelmi daráló kicsit másfele sodorja a kisembereket…
Ezután William Shakespeare A velencei kalmár című színművének örülhet a közönség. Az előadást Harsányi Zsolt m.v. viszi színre. A velencei kalmárt Shakespeare 1596-ban, legtermékenyebb darabírói korszakában, a nagy vígjátékok és nagy tragédiák korszakában írta. A darab a virágzó tengeri kereskedelem központjában, a nyitott, nyüzsgő, karneválos Velencében és Belmont zárt mesevilágában játszódik.
Végül, a felnőtt nézőknek készülő repertoár utolsó saját produkciójaként, Barabás Pál – Frenkó Zsolt – Fényes Szabolcs Egy szoknya, egy nadrág című zenés játéka kerül bemutatásra. Rendező: Méhes László.
Egy vendégjáték is szerepel a felnőtt bérlet előadásai között. John Steinbeck Egerek és emberek című színművét a Soproni Petőfi Színház társulata adja elő Pataki András rendezésében. A történet két idénymunkás különös, összetett és tragikus kapcsolatáról szól. Az emberi kapcsolatok kiüresedését, a társadalmi szintű elmagányosodást a szerző szimbólumteremtő képessége emeli katartikus magaslatokra.
A Komáromi Jókai Színház természetesen az elkövetkező színházi szezonban is gondolt a legkisebbekre. Václav Čvrtek- Kárpáti Péter Rumcájsz, a rabló, valamint Móka Miki és barátai szórakoztatják majd a gyerekeket.
Újra indul a Vasmacska Stúdió bérlet, a stúdiószínházi műfaj kedvelőinek. Ennek keretében a már fentebb említett Harold Pinter Árulás című színművén kívül még további három vendégelőadást láthatnak az érdeklődők: Mark St. Germain Az utolsó óra című művét a Rózsavölgyi Szalon előadásában, Jordán Tamás és Alföldi Róbert szereplésével, Márie Jones Kövek a zsebben című előadást a budapesti Thália Színház bemutatásában, Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter szereplésével, és végül Yasmina Reza Művészet című produkciót a kassai Thália Színház előadásában.

Thália Színház
A kassai Thália Színház a soron következő színházi évadban is, már hagyományosan, négy nagyszínpadi bemutatóval várja közönségét. A társulat négy magyar szerző igen változatos műfajú alkotását tűzte műsorára. A darabokról Forgács Miklós dramaturg ad ízelítőt. (A színház honlapján olvasható ismertetések szerkesztett, rövidített változatát közöljük.)
Első bemutatóként 2013 októberének közepén Horváth Péter író, rendező, ízig-vérig színházi ember önéletrajzi ihletésű művét a Csaó bambínót mutatja be a színház. Az előadást Léner András rendezi, aki 2011-ben Brian Friel Philadelphia, nincs más út című színművével mutatkozott be Kassán. Rendhagyó vállalkozásnak számít a darab, hiszen műfaji meghatározása zenés családi revü és valóban egy keserédes, friss humorú, szórakoztató, nosztalgikus alkotást sikerült létrehoznia a szerzőnek, annak ellenére, hogy a magyar történelem sötét és keserves, kilátástalan és borzalmas korszakáról beszél, mely mégis sokaknak a gyerekkorát, fiatalságát, eszmélését jelentette.
Kárpáti Péter Akárki című moralitásjátéka második bemutatóként látható majd a Thália színpadán, 2013 decemberének első felében. Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb magyar drámaírójának egyik legkiválóbb, legidőállóbb művéről van szó. Kárpáti egyszerre egy konkrét kortársunk mindennapi, hétköznapi történetét meséli el, de ezt a sorsot ki is tágítja és egyetemes tapasztalássá teszi, nemcsak egy akár az utcai forgatagból, bármilyen hivatalból, a környezetünkből ismerősnek tűnő, hús-vér személyről, de a középkori moralitás műfajából kölcsönzött alaptípusról egy Akárkiről van szó. Egy emberről, akit egy váratlan életpillanatában meglátogat, felkeres a halál és arra kényszeríti, hogy vessen számot az életével, nézzen vissza, lássa meg hogyan élt eddig és próbálja meg rendezni viszonyait, kapcsolatait, tegyen rendet, válaszolja meg a nagy kérdéseket, ki is ő, mit ért el, mit hagy maga után?
Harmadik bemutatóként, 2014 februárjában egy a magyarság számára megkerülhetetlen, közismert, mégis talán továbbra is szántalan titkot rejtő történet, egy eredetmonda kerül színpadra: a Fehérlófia. Hamisítatlan színes-szélesvásznú, látványos, zenés, dalokkal teletűzdelt családi élményt szán a nagyérdeműnek a Thália Színház. A Fehérlófia meséje közszájon forog, szinte mindenki találkozott vele így vagy úgy, a legtöbben kapásból sorolják a szereplők ősi, kacifántos neveit.
Egy valódi kassai, de természetesen magyar és nemzetközi szintű klasszikus Márai Sándor legendás, de viszonylag ritkán játszott színpadi műve A kassai polgárok lesz a Thália utolsó negyedik bemutatója, melyre 2014 áprilisában kerül sor. Minden szempontból ünnepi alkalomról van szó. Egyrészt még zajlik jövőre is a Kassa Európa Kulturális Főváros eseménysorozata, melynek egyik jelképes figurája, sokat emlegetett középpontja éppen Márai, a kassai polgár. Ezért a Thália Színház is elengedhetetlennek tartja, hogy ismét megmutassa a maga Márai képét, magyarul, hűségesen, de mégis árnyalt, korszerű képet rajzolva. A darabot, az a Beke Sándor rendezi meg, aki az 1969/70-es évadban egy maroknyi lelkes színésszel szövetkezve megalapította a Thália Színházat, és aki éppen jövőre ünnepli 75. születésnapját. Tehát ez az előadás az eddig említettek mellett egyszerre lesz Beke Sándor jubileumi rendezése és a színház fennállásának 45. évfordulójának jegyében zajló 2014/15-ös évad kezdő rendezvénye is.
A Kassai polgárok erkölcsi helytállásról, etikumról, az egyén felelősségéről, belső vívódásokról, művészi eltökéltségről és emberi önfeláldozásról mesél egy veretes történet segítségével, mely a középkori Kassára kalauzolja a nézőt.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCsatáry-ügy – A vádlott halála esetén megszünteti az eljárást a bíróság
Next articleŐszidő 2013