HAZA HÍR-MIX Irány a több nemzedék tagjait összekovácsoló, gútai VI. Kattancs fesztivál!

Irány a több nemzedék tagjait összekovácsoló, gútai VI. Kattancs fesztivál!

1376
hirdetés

„Ha esik, ha fúj, június 17-én (szombaton) megtartjuk a VI. Kattancs fesztivált a gútai vízimalomnál!” – üzeni az érdeklődőknek Pikáli Róbert mérnök, e rendezvény ötletgazdája és főszervezője.  A Szeretlek Gúta PT társszervezésében megvalósuló „generációk találkozójának” kattancssütő és bográcsos főzőverseny, valamint egésznapos termelői piac és kézműves vásár, továbbá változatos szórakoztató műsor is a részét képezi. Kattanjanak rá…!

„Magánszemélyként először 2016-ban rendeztem meg a Kattancs fesztivált, tavalytól pedig a Viola Miklós doktor vezette Szeretlek Gúta polgári társulás is besegít a szervezésbe. Helyszíni kóstoltatással népszerűsíteni akartam a „gútaikumnak” számító, paprikás hajtogatott kalácsot, a kattancsot, s elérni azt, hogy a készítésének csínját-bínját az ifjak is elleshessék az idősebbektől. Nem szabad veszni hagyni ezt a Gútára jellemző finomságot, ahogy más hagyományos ételeinket sem! A generációk ezen találkozóján több nemzedék képviselői kerülhetnek közelebb egymáshoz, miközben sütő- és főzőversenyen mérhetik össze a tudásukat, s közösen élvezhetik az egésznapos, sokszínű műsorfüzért” – fejtette ki Pikáli Róbert.

Hozzátette: a paprikás kattancs alapját hajtogatott kelt tészta képezi, s a megsült finomságot mindmáig egytálételekhez fogyasztják a gútaiak. Annak gluténmentes, speciális lisztből készülő változatával is kedveskednek az egyre több lisztérzékeny látogatónak azért, hogy ők se maradjanak kattancs nélkül.

Azt is elmondta, hogy a Magyar Asszonyok Ligája (MAL) gútai tagjai már reggel 8 órától fogják dagasztani a tésztát, készíteni a sok kattancsot, abba a tudásukon kívül a szívüket-lelküket is beletéve. „ A hozzáértő, több tagból álló két zsűri egy óra körül értékeli majd az ízletes sós-paprikás kalácsokat, akárcsak az ahhoz járó, addig bográcsban megfőtt ételeket, amelyekben bőven lesz férfimunka is. Az egytálételek értékelő bizottságát majd egy helyi mesterszakács, Benkó Péter vezeti. A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában 3-3 díjat adunk át a legügyesebb csapatoknak” – tudtuk meg.

Az ínycsiklandó ételekhez és szomjoltó italokhoz változatos kultúrműsor is dukál.

„A sokszínű programban minden korosztály képviselői bemutatkozási lehetőséget kapnak. A versenyekbe történő nevezés reggel 7-8 óra között történik, s a 9 órai kapunyitást 10 órakor a fesztivál hivatalos megnyitója követi. Miközben a versenyzők már javában sütnek-főznek, a délelőtt folyamán valamennyi helyi alapiskola tanulói saját műsorral lépnek fel. Majd délután a helyi nyugdíjasklub Margaréta néptánccsoportja és a szépkorúak interaktív örömtánca kerül sorra. Ugyancsak szerepelnek a gútai Benkő Vivien által alapított, s a városunkon kívül már Komáromban is működtetett ReDance tánciskola növendékei. Továbbá látványos bemutatót tart a komáromi capoierások csapata, s a dorombmuzsikájáról ismert, somorjai Varkocs zenekar is eljön hozzánk. A könnyűzene kedvelői a szombathelyi Köszi Zíben zenekar koncertjén csápolhatnak, a komáromi Rubin zenekar pedig több zenei műfaj örökzöldjeivel szórakoztatja majd a hallgatóságot. Budapestről várjuk a Pódium Színházat, amely tagjai délelőtt a gyerekeknek interaktív koncertet adnak, délután pedig a régi idők zenéjét elevenítik fel” — sorolta.

Aztán leszögezte: „Bármilyen időjárás esetén megtartjuk ezt a fesztivált, ahol fedett területet is biztosítunk a szereplők, árusok és látogatók számára. Reggeltől a helyi és környékbel kézművesek vására és őstermelők részvételével termelői piac is várja az érdeklődőket, ahonnan kimarad az ócska kínai és török bóvli. Természetesen, 17 órától pedig a tombolahúzást is megtartjuk. A meteorológusok kellemes időjárást jeleznek, s reméljük, hogy az lesz”.

Pikáli Róbert azt is elárulta, hogy a fő támogatójuknak számító Gúta városon kívül a Varga Péter elnök vezette Gazda Polgári Társulás és helyi vállalkozók is anyagilag segítik a fesztivál megvalósulását. Továbbá a Gútai Vitaflóra Malom a szükséges liszttel, a helyi mezőgazdasági szövetkezet tejjel, a budafoki élesztőgyár pedig élesztővel szponzorálja a versenyt. Ez esetben tehát széleskörű összefogásról beszélhetünk.

„Délután 16 óráig bárki ingyen látogathatja a Kattancs fesztivált, a későbbi koncertekre és utcabálra pedig jelképes áron, mindössze 3 eurós belépőjegy megvásárlásával lehet bejutni. A célunk ugyanis az, hogy minél többen vegyenek részt ezen a hagyományőrző és gondűző rendezvényünkön, mert a sokasodó gondok közepette felettébb nagy szükség van a közös tartalmas szórakozásra, beszélgetésekre” – zárta tájékoztatását a főszervező.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

Richter Napsugár fotói

hirdetés
Previous articleMagyarország Szépe – Hacsi Boglárkát a születésnapja után koronázták meg
Next articleLe kell cserélni a rózsaszín jogosítványokat, az év végén lejár az érvényességük