HAZA RÉGIÓ Irány a MERKUR! – játékos időutazás aprótalpúaknak és örökifjaknak

Irány a MERKUR! – játékos időutazás aprótalpúaknak és örökifjaknak

311
hirdetés

Lelki szememmel látom, amint a kíváncsi gyerkőcök majd a szüleikkel és a nagyszüleikkel együtt felkerekednek, hogy szemrevételezzék a Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli részlegén kiállított, bő egy évszázados múlttal rendelkező cseh építőjáték, a MERKUR mutatós darabjait. Aztán működni kezdenek a különböző méretű körhinták, óriáskerekek és kisvonatok, s kurblival beindíthatók egyes mutatós kis járművek is! A jó fantáziával megáldott látogatók már-már reménykedni kezdenek abban, hogy tüstént felszállnak a helikopterek, és barátságos toronyőrök integetnek a magas fémcsodákból…

Akár a gyermekszoba dísze is lehet ez az óriáskerék…!

A legendás MERKUR történetéről többedmagammal együtt az április 12-i tárlatnyitón értesültem, ahol úgy tűnt, hogy minden jelenlevőben felébredt a homo ludens, vagyis a játékos, játékra mindig kész ember. Az idősebb nemzedék tagjai nosztalgiázhattak, önfeledten mutogatták egymásnak és fotózgatták – videózgathatták azokat a kisebb-nagyobb járműveket, ördögkerekeket, híddarukat, ringlispíleket, közlekedési gépeket és szerkezeteket, amilyenekkel gyermekkorukban ők és/vagy a barátaik is játszottak. Az utódaik pedig késztetést éreztek arra, hogy felkapják, és rögvest kipróbálják a vonzónak bizonyuló, összerakható játékokat.


Paterka Pál magiszter, a Duna Menti Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlevőket

Előbb Paterka Pál magiszter, a Duna Menti Múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. Tőle azt is megtudtuk, hogy a június 29-ig látható interaktív vándorkiállítás kapcsán a folyosó másik végén levő Alapy-terembe múzeumpedagógiai foglalkozásokat is terveznek. Oda majd nemcsak a bejelentkező gyermekcsoportokat hívják-várják (akár a tanév végi lazulás során is), hanem a múzeumok éjszakáján a családok apraját-nagyját. Végül mindenkit meghívott a Zichy- és Ghyczy-palotában a múzeumi főépület felújítása idején is látható további kiállításaik megtekintésére.

Egy 1930-as évi lunaparki körhinta kicsinyített változata

Majd átadta a szót dr. Sipos Anna etnológusnak, a kiállítás kurátorának, aki ismertette a több mint százéves, világszerte kedvelt építőjáték történetét, és megnyitotta a kiállítást.

Dr. Sipos Anna, a kiállítás kurátora ismertette a világhírű építőjáték történetét

„Az építőjáték alapját különböző méretű, lyukakkal ellátott, apró fémdarabok képezik. Az ezekbe illeszthető csavarok segítségével a Merkurból szinte minden felépíthető. Népszerűsége a játékpiacon több mint száz éve töretlen. Jaroslav Vancl gyáros 1920-ban egy cseh kisvárosban, Police nad Metují-ben megalapította az Inventor nevű cégét, amely gyerekeknek szóló építőjáték gyártásába kezdett. Az apró fémdarabok egyszerűen, kampók segítségével voltak összeilleszthetőek. 1925-ben új szerkezeti rendszert épített, melyet máig Merkur építőjáték néven ismerünk. Az Inventor játék darabjai még nem voltak színesek, utódja darabjait már autólakkal színezték. Azok mérete nem változott, a játék kompatibilis, nem gond tehát az 1925-ös Merkurt mai darabokkal kiegészíteni” magyarázta a múzeumi szakember.

Több nemzedéket képviseltek a tárlatlátogatók

Arra a sajnálatos lépésekre is kitért, hogy a második világháború idején az Inventor céget fegyverek gyártására kötelezték, 1948 után pedig államosították. Jaroslav Vancl korábbi cégalapító sorsának kedvezőtlen alakulásáról is szólt: őt bírósági úton az államosítás előtti megrendelések kifizetésére kötelezték, így a gyárban, hogy adósságát törlessze, 80 éves koráig esztergályosként dolgozott.

Zakatolnak a kisvonatok az állomásépület körül

Ahogy elhangzott: a 20. század hatvanas éveiben csökkent az építőjáték iránti kereslet, s elterjedtek a műanyagból készített játékok. Az 1989-es bársonyos forradalom után a gyárat a Komeb cég privatizálta. Majd 1993-ban az üzemet a Jaromír Kříž által vezetett MERKUR TOYS vette át, amely napjainkig készíti ezt a közkedvelt játékot.

Merkur-kocsin szállni élvezet…!

Azt is megtudtuk, hogy a kiállított tárgyak Martin Stupňánek csehországi fém építőjáték-gyűjtő magángyűjteményét képezik, aki azt 2023-ban egy szenvedélyes gyűjtőtől, Jiří Mládektól vette át.

Önfeledt nézelődés és fotózgatás közben

„Mládek egyedülálló gyűjteménye a maga nemében a legnagyobb a világon, és a legendás építőjátékon kívül a fém építőjátékok csehországi gyártását is dokumentálja. Éppen ő volt a Police nad Metují-ben létrehozott Merkur Múzeum kezdeményezője. Martin Stupňánek is létrehozott egy Merkur Múzeumot, mégpedig 2021-ben Stupaván” – zárult a játékos ismeretgyarapításunk, amely során Hevesi Dániel gitárjátékát is élvezhettük.

Hevesi Dániel gitárjátékát is élvezhettük a megnyitón

A múzeumigazgató és munkatársa a látottakat és hallottakat azzal überelték, hogy valamennyi tárlatlátogatót meghívták a játékokhoz illő, mesés „terülj, terülj, asztalkámhoz”, amelyről az általuk otthonról hozott, finom sütemények, valamint az ízletes pogácsák és szponzori nedűk sem hiányoztak.

Vajon mennyi idő alatt rakható össze egy ilyen fémcsoda?

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleBeiratkozások Gútán
Next articleNem tudjuk elképzelni: mit  jelentett itt hagyni a szülőföldet