HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Időszerű teendőink a földeken és a kertekben

Időszerű teendőink a földeken és a kertekben

5069
hirdetés

XSXSXSXAz alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb kerti teendőket, amelyek szeptemberben várnak ránk. A talajelőkészítést most kell elkezdeni, ha jövőre is szép kertet szeretnénk. A jól előkészített ágyás földjébe már nyugodtan elvethetjük az áttelelő fejes saláta és a spenót magját. Nitrogéntartalmú műtrágyából készített tápoldattal ideje megöntözni a fodros kel és a kínai kel töveket. Megkezdhetjük a beérett téli alma és a téli körte szüretelését. (Az érettség biztos jele, hogy a magok színe barna!) A leszedett gyümölcsöt haladéktalanul szállítsuk hűvös helyre. Az ősszel ültetendő gyümölcsfa csemeték, bogyósgyümölcs és szőlőoltványok, díszfák és díszbokrok helyét válasszuk ki és a gödröket ássuk ki a kellő szellőztetés érdekében. A fáknak 120×120 cm alapterületű és 70 cm mély gödörre van szükségük, a bokrok viszont 70×70 cm alapterületű és 60 cm mély gödörrel is beérik.

Sürgős munkák szeptember első heteiben

Tudni kell, hogy a csemegeszőlő nem utóérő gyümölcs! A leszedett bogyók tehát nem lesznek édesebbek, csupán megtöppednek vagy megrothadnak! Figyelem! A fürt vállán levő bogyók mindig a legkorábban érnek, a fürt csúcsán lévők pedig a legkésőbb! A kardvirág hagymagumóit szedjük fel, a sárguló leveleket arasznyira vágjuk vissza. Ha a nyár folyamán gombabetegséget észleltünk a virágon, akkor mártsuk a hagymagumókat néhány percre 2%-os rézgálic, vagy 1%-os bordói lé oldatba. A megszikkadt hagymagumókat tároljuk hűvös, szellős, fagymentes helyen. A száraz és forró nyáron a levéltetvek új nemzedékeket hoztak létre, ezért most is permetezni kell a fertőzött növényeket. Az öntözésről se feledkezzünk meg, ahol van öntözésre alkalmas víz, azt hasznosítsuk! Most ültessük el a kora tavaszi virágok hagymáit! A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, kora tavasszal pompázó virágok hagymáit most és nem később kell elültetni, hogy még az ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nevelnek. (A hagymák „okosak”, ha fejjel lefelé kerülnek a talajba, akkor is megfordulnak és kihajtanak, de ezzel sok erejüket veszítik el, gyengébben virágzanak!) Védjük meg a napraforgó tányérját a torkos madaraktól! Sok kertben most érik a napraforgó magja, amely az énekes madarak legértékesebb téli tápláléka. A verebek, a cinegék és más madarak azonban most is szívesen felkeresik a napraforgó tányérját és
máris terített asztalt találnak rajta. De ilyenkor – kora ősszel – a madarak még nem éhesek, csak lusták! Ezért nem kell élelemmel ellátni őket! A napraforgó tányérját kössük be tüllhálóval, hogy ily módon tartsuk távol a madarakat. Illik azonban kedveskedni is kertjeink kedvenceinek. Az itatóedényeket tartsuk tisztán, legyen bennük mindig friss víz, mert az énekes madarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet és fürdeni is tudnak.

–la–

DUNATÁJ HETILAP

 

hirdetés
Previous articleVállalkozz Gúta!
Next articleFennséges urunk akaratából az 1606-os esztendőben