HAZA BELFÖLD Hivatalosan is megkezdődött az államfő-választási kampány

Hivatalosan is megkezdődött az államfő-választási kampány

822
hirdetés

44341 A köztársaságelnök-választási kampány hivatalosan február 28-án reggel indult. A köztársaságelnök-választásról szóló törvény értelmében a kampány 15 nappal a választás előtt indul, és 48 órával a választás előtt, azaz március 13-án reggel 7.00 órakor fejeződik be. A törvény által meghatározott időn kívül tulajdonképpen tilos lenne kampányolni. Ennek ellenére a jelöltek már a kampány hivatalos megkezdése előtt bemutatkoznak. A hivatalos kampány előtt kihelyezett óriásplakátokért vagy a lakossági fórumokért azonban a törvény nem büntet. Ha valamelyik elégedetlen jelölt úgy véli, a nem hivatalos kampány befolyással lehetett a választás eredményeire, az Alkotmánybírósághoz fordulhat, tájékoztatott a Központi Választási Bizottság jegyzőkönyvezetője, Eva Chmelová.
A törvény értelmében kampánynak számít „a jelöltek, politikai pártok és mozgalmak, illetőleg más szubjektumok által a jelöltek javára végzett tevékenység, beleértve a televízió vagy a rádió, a tömegtájékoztató eszközök, az óriásplakátok, plakátok és egyéb információs felületek által közvetített hirdetéseket vagy reklámokat is”.
A választási közvetítés szabályainak betartását a Szlovák Sugárzási Tanács felügyeli. A tanács a kampány ideje alatt figyelemmel követi az elektronikus média egyes műsorait. A sugárzási tanács szerint kampánynak számít „a klasszikus politikai reklám és az egyes jelölteknek szentelt speciális választási műsorok is, például a beszélgetések”.
A kampány idején a Szlovák Közszolgálati Televíziónak és Rádiónak tájékoztatást kell nyújtania a jelöltekről. A magán televíziók és rádiók azonban erre nem kötelezhetők. Minden közvetítőnek azonban egyértelműen meg kell jelölnie és el kell különítenie a kampányműsort az adás többi műsorától. A magán médiának a kampánysugárzás elején és végén is bejelentéssel kell felhívniuk a figyelmet arra, hogy fizetett politikai hirdetésről van szó. A fizetett politikai hirdetés nem lehet a szokványos reklámsugárzás része.
A jelölt bemutatkozására szentelt maximális sugárzási idő limitált, összesen 10 óra lehet, miközben egy jelölt nem kaphat egy óránál többet. A jelölteknek egyforma hosszúságú műsoridő jár, senki sem kerülhet közülük hátrányos helyzetbe.
A közvetítő azonban nem felelős a sugárzási idő kihasználásának a jelölt által megválasztott módjáért. A Szlovák Közszolgálati Televízió és Rádió kampánysugárzás idejét az állami költségvetésből fedezik. A magán média esetében a sugárzási időt maguk a jelöltek fedezik. Minden médiának azonos feltételeket kell biztosítania valamennyi jelölt számára. Ezen kívül a többi választásokkal foglalkozó hír- vagy publicisztikai műsornak is kiegyenlítettnek és pártatlannak kell lennie.
A jelöltnek a kampány ideje alatt joga van a válaszadásra azokban az esetekben, ha a kampány során hamis vagy félretájékoztató információ jelent meg róla. A második forduló előtti kampány az első forduló eredményeinek kihirdetésével kezdődik a Központi Választási Bizottság által, és 48 órával a választás második fordulója előtt fejeződik be. A 2. forduló előtt a két bejutott jelöltnek joga van újabb kampányra a médiában. Mindegyikük összesen maximum egy órányi műsoridőt kaphat.
A köztársaságielnök-választás során érvényes a kampánycsend, amely 48 órával a választás megkezdése előtt kezdődik, és a választás befejeződéséig tart. Azaz az első forduló esetében március 13-án reggel 7.00 órakor kezdődik, és március 15-én este 22.00 óráig tart. Ez alatt tilos a rádióban vagy televízióban, illetve a tömegtájékoztató eszközök segítségével valamelyik jelölt mellett vagy ellen szóban, írásban, hanggal vagy képpel megnyilvánulni. A felmérések eredményei legkésőbb három nappal a választás előtt, azaz március 12-én adhatók közre.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHrala Gyula: Kalifornia ege alatt 8.
Next articleA ligarajtra összejött: Világié a DAC