HAZA HÍR-MIX Hagyományos ételek és történelmi csaták a komáromi Öregvárban

Hagyományos ételek és történelmi csaták a komáromi Öregvárban

731
hirdetés

Az 1848/1849-es forradalom eseményeinek felelevenítése és a korszak gasztronómiájának bemutatása a cél a Komáromi Ostromlakoma elnevezésű főzőversenyen. A Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet május 1-jén rendezi meg a fesztivált a komáromi Öregvárban.


A szervezők tájékoztatása szerint tetszőleges létszámú csapatok versenyezhetnek a 19. századi szabadtűzi ételek elkészítésében. Jelentkezni április 24-ig lehet. „A versenyen elkészíthető minden olyan étel, amit a 19. században főztek nyílt tűzön, üstben, nyárson vagy grillen. Egy csapat többféle étellel is nevezhet. A zsűri elsősorban az elkészített étel ízét, a 19. század első feléből származó korhű receptet, a tálalást, a csapat megjelenését és a hangulatot veszik figyelembe” – tájékoztattak a szervezők, és hozzátették, a főzőversenyt egy 1848/1849-es történelmi csatajelenet bemutatásával fűszerezik.
A hadászati és gasztronómiai bemutatót egy, Jókai Mór Forradalmi és csataképek című novellaciklusában leírt esemény ihlette. „Jokai részletesen leírja, hogy Guyon Richárd vezérőrnagy, a komáromi erőd parancsnoka 1849 áprilisában azzal erősítette az erőd védőinek harci kedvét, hogy lakomára hívta meg a komáromi lakosokat az Öregvárba. A lakoma alatt folyamatosan lőtte az erődöt az ellenséges tüzérség. Ennek a nem mindennapi eseménynek az emlékére rendezzük meg ezt a fesztivált” – tették hozzá a szervezők.

TASR

fotó: https://pevnost.komarno.eu/hu/3-komaromi-ostromlakoma/

hirdetés
Previous articleSzijjártó Péter: megállapodások születtek Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátása érdekében
Next articleHalálos közlekedési baleset Gúta és Ifjúságfalva között