HAZA RÉGIÓ Hagyományokkal teli volt a 30. Gútai Vásár és Búcsú

Hagyományokkal teli volt a 30. Gútai Vásár és Búcsú

1033
hirdetés

48003_305_210Gútán harmincadik alkalommal szervezték még a Gútai Vásárt és Búcsút augusztus 14 – 17-e között. A vásár és a búcsúi forgatag pénteken kezdődött, de már csütörtökön kézilabda mérkőzésekkel és kiállítással nyílt meg. Idén 21. alkalommal szervezték meg a Kolárovo Cup nemzetközi kézilabda tornát. A Gútáért Polgári Társulás Száz év száz képen című kiállítást tárta a nagyközönség felé, amit a vásár ideje alatt majd egészen szeptember 14-ig lehet megtekinteni. A helyi lakosoknak igazi különlegességnek számít, hogy egykor milyen arculattal rendelkezett a mezőváros. Szombaton a múltat nem csak fotókon, de a gépjárművek is felelevenítették. Veterán autók felvonulása, versenye és a seregszemléjére gyűlt össze a város apraja-nagyja.
A gazdag programkínálatot színesítette az első Kis-Duna Menti Lószépségverseny és Csikósbemutató, de helikopteres sétarepülésen is bárki részt vehetett, aki a várost a magaslatokból szerette volna megtekinteni. 2008-tól a búcsú hétvégéjét esti zenés programokkal színesítik, így minden évben híres magyar előadók jönnek Gútára. Idén Fenyő Miklós és Geszti Péter és a Gringó Star énekeltette és táncoltatta meg a közönséget.
A Via Nova ICS Gútai Alapszervezete idén már harmadik alkalommal szervezte meg a búcsú és a vásáron belül a gyermeksarkot, ami a kézművesek és Borvirág utca mellett kapott helyett. A szervezők ideálisnak tartják a helyet, hiszen amíg a szülők megkóstolják a régió finom borait és ételeit, addig a gyermekük is jól érzi magát. „Az ingyenes felügyeletet a Via Nova ICS fiatalsága biztosította, ahol az ugrálóvárak és trambulin mellett ki lehetett próbálni a gólyalábazást, a patkódobálást. A gyerekek a ma oly nagy népszerűségnek örvendő arcfestésben is részesülhettek, de ők maguk krétával talajra rajzolhattak, vagy vízfestékkel papírra alkothattak. Itt minden gyerekek a paradicsomban érezhette magát” – nyilatkozta a Felvidék.ma hírportálnak Kurucz József a Via Nova ICS nevében.
A beszélgetésünkkor is tele volt gyerekekkel mindkét ugrálóvár. A gyermeksarok szombaton működött, mivel a fiatalok a búcsú és a vásár más rendezvényeibe is besegítettek. „A várostól ezt a helyet már múlt évben is megkaptuk, aminek nagyon örülünk, hiszen a gyereksarok kialakítására ideális: füves terület, ahol a fák adják a kellemes árnyékot, más rendezvényekhez közel” – magyarázták a Via Novások.
A kézműves résznél a gyerekek megleshették, és akár kipróbálhatták a kosárfonást, megcsodálhatták a kézműves termékeket. Mellette pedig a Borvirág utcában a régió borpincészetei jelentek meg, akik őstermelőként mutathatták be boraikat és találkozhattak a borkedvelő közönséggel. A finom borok és pálinkák mellett a helyi ételkülönlegességeket is meg lehetett kóstolni. A Borvirág utca szervezője, Samu István 2012-ben Langel Erik sommelier barátjával álmodta meg a borutcát. „Az volt az elképzelésünk, hogy a borutca minősége a vásár olyan oldalát is megmutatja, ahol a finom borok, pálinkák és ételek mellett az emberek egymással elbeszélgetnek, egymásra találnak, nótáznak, közelebb kerülnek egymáshoz, ebben rohanó világban. Minderre egykor Gútára, mint mezővárosra jellemző volt” – mondta Samu István szervező és ötletgazda. Azt is hozzátette, hogy nem volt szándékuk hagyományt teremteni, mert pályázatok hiányában önerőből szervezték meg, helyi támogatók segítségével. „Az első alkalommal olyan nagy sikere volt a borutcának, hogy a város felkért minket, hogy a következő évben is szervezzük meg. A következő alkalommal Sóki Gábor segítségét kértem, aki szintén borokkal foglalkozik – ugyanis Langel Erik épp Amerikában tartózkodott” – emlékezett vissza a szervező – „Idén már a Bethlen Gábor Zrt. támogatással kulturális téren előbbre léptünk. A gasztronómiai élvezetekhez – amelyek idén szintén bővült házi kecskesajtokkal, illetve a hamisítatlan gútai harcsapaprikást is meg lehet kóstolni – zenei csemegét is szolgáltatunk. A magyar folkzene és nóták, illetve a fiataloknak is teret adtunk, így magyar jammelés sem maradhatott el.”
A gazdag programkínálatból a gútai és a környékbeli látogatók bizonyára megtalálták a maguknak megfelelő programot, és a vásárfia mellett szép élményekkel gazdagodva tértek haza.

A képgalériánkat ITT tekintheti meg >>>

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleSziget – Gerendai: látogatórekord, mintegy 410-420 ezren voltak az idei fesztiválon
Next articleVOLT EGYSZER EGY GÚTAI VASÚT