Kezdőlap RÉGIÓ „Golyó” továbbra is vajda

„Golyó” továbbra is vajda

636
MEGOSZTÁS

Obrázok1VArra kért, hogy először a romák között használt nevét írjuk le, mert a cigányság körében évszázadok óta a legfontosabb a becenév, az anyakönyvben szereplő csak másodlagos. Hát így lett Sztojka Józsefből „Golyó”. Ő Gúta romavajdája.

Kevesen tudják, hogy a vajda lényegében nem más, mint egyfajta békebíró. A romák közötti viszályok békés rendezését igyekeznek biztosítani, ám akár büntetéseket is szabhatnak házasságtörés, verekedés esetében. Sztojka József nem akart arról beszélni, hogy napjainkban mi gyakoribb: a gútai romák, vagy a Gútára betelepített romák közötti veszekedés, azt azonban elismerte, hogy a nincs közöttük valami békés viszony. A vajda azért kérte szerkesztőségünk segítségét, mert a járási újság korábban azt írta, hogy őt leváltották a posztról, s a szerkesztőség azóta nem akarja a elyreigazítást közölni. Valójában az országos vajda, Stojka Pavol „Jendo” megerősítette őt tisztségében.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés

1 hozzászólás

  1. jopot egytalan nem ö a vajda nemis volt vajda to rendöris tugya hogy nem a vjada es ö nem béke birohanem egy be köpö romákra e ö eszt a választások miat csináta vele nics senki 2ember vanaki aszt mongya hogyö a vajda töbi roma zt mongya hoy szojka július-GULOMET a igaz vajda.

Comments are closed.