HAZA KÜLFÖLD Folytatódik az idegháború Schengen körül

Folytatódik az idegháború Schengen körül

937
hirdetés

Az EU tagállamok belügyminiszterei január 25-én megvitatják a belső határellenőrzés meghosszabbításának a lehetőségét a schengeni határkódex adta kereteken túlra. A kormányok egy része felkérné a Bizottságot annak az értékelésnek az elkészítésére, ami alapján jogszerűen akár további két évre is felfüggeszthetnék Schengent. A kérdés komoly dilemma elé állítja a magukat Schengen barátainak nevező országokat.

Május 12-én az utolsó határidő is lejár, ameddig Németország szabályosan fenntarthatja a még szeptemberben bevezetett határellenőrzéseket a belső határain. Ha Berlin a szabályok tiszteletben tartásával kívánná fenntartani a belső határellenőrzést (ami a jelek szerint a szándékában áll), akkor azt csak egy módon teheti meg. A schengeni kódex azon cikkének az aktiválásával, amely a külső határok őrizetében meglévő „tartós és súlyos hiányosságok” esetén maximum további két éves korlátozást tesz lehetővé a belső határok egészén vagy egy részén.

A hosszabbítás lehetőségére időben felkészülve Németország és több más tagállam a belügyminiszterek hétfői amszterdami informális tanácsülésén fel szeretné kérni az Európai Bizottságot annak az értékelésnek az elkészítésére, amely alapján a belső határellenőrzés május 12. után is szabályosan fenntarthatóvá válna. Azért most, mert egy ilyen lépést megalapozó bizottsági vélemény esetén (ami egy, vagy több országban a tartós hiányosság meglétét regisztrálja), a szóban forgó tagállamnak három hónapot adnak a jogszabályok a hiányosságok korrigálására, mielőtt a Tanács minősített többséggel döntést hozna a további korlátozás lehetőségéről, immár új jogi alapon.

A schengeni határkódex 19-ik cikke lehetőséget ad a Bizottságnak arra, hogy értékelő jelentést készítsen a külső határellenőrzés hatékonyságáról. Amennyiben ez a jelentés tartós és súlyos hiányosságokat állapít meg egy vagy több tagállam esetén, akkor a Bizottság három hónapot adhat a tagállamnak a hiányosságok kiküszöbölésére. Ha 3 hónap után sem változna kedvező irányban a helyzet, akkor a testület a kódex 26-ik cikke alapján javaslatot tehet arra, hogy egy vagy több tagállam újra bevezesse a belső határain az ellenőrzést. A javaslatról minősített többséggel a Tanácsnak kellene dönteni.

„A Tanács utolsó mentsvárként és a belső határellenőrzés nélküli térségben a közös érdekek megóvására irányuló intézkedésként ajánlást tehet arra, hogy egy vagy több tagállam döntést hozzon a határellenőrzés visszaállításáról belső határaik egészén vagy azoknak egy részén. A tanácsi ajánlás a Bizottság javaslatán alapulna” – áll a schengeni határkódex 26-ik, eddig még soha nem alkalmazott cikkében.

A németek és a hollandok a közép- és kelet-európai országoknál is komolyan lobbiztak a Bizottság felkérése érdekében. Miközben első pillantásra vonzó perspektíváról lehet szó – hiszen egy ilyen értékelés nyilvánvalóan a görög külső határőrizetben mutatna ki alapvető hiányosságokat -, a döntés komoly dilemma elé állíthatja „Schengen barátait”, köztük Szlovákiát is. Ennek oka, hogy ebben az esetben jogszerűen akár két évre is fel lehetne függeszteni a schengeni szabályok alkalmazását „Ha ezt megszavazzák, Schengennek utána harangoztak” – jegyezte meg egy nevének mellőzését kérő szlovákiai diplomáciai forrás.

Ahhoz, hogy május 12. után is fennmaradhasson a német (és az osztrák) belső határellenőrzés, a Bizottság javaslatának a három hónapos időszakot figyelembe véve legkésőbb február 10. körül kellene kijönnie.

A közép- és kelet-európai országokra, köztük Szlovákiára érezhetően fokozódó nyomás nehezedik a hollandok, a németek és mások részéről, hogy álljanak be a sorba és vegyenek például részt a menekültek tagállamok közötti elosztásában.

Szlovákia, Magyarország (V-ek „B terve”) és néhány más tagállam e helyett inkább a macedón és a bolgár határ megerősítésére fókuszálna (a görög-macedón határon már épül is egy kerítés), ám e mögé meg láthatóan a többiek nem sorakoztak fel, legalábbis egyelőre.

EuroActiv.sk, SZL, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMegfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves
Next articleFico: az EU rituális öngyilkosságot követ el a migránsválság kezelésével