HAZA BELFÖLD Focus: A Smer fölényesen vezet, az MKP és a Most-Híd is öt...

Focus: A Smer fölényesen vezet, az MKP és a Most-Híd is öt százalékon

682
hirdetés

Smer magasan vezet, de – szövetségesek híján – nem alakíthatna kormányt, a Procházka-féle Sieť-Háló a jobboldalon a legerősebb, a Most-Híd és az MKP is a parlamentbe jutna – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség több mint ezer ember bevonásával május 6-13. között végzett felméréséből.

Az ügynökség arra a kérdésre várta a választ, kire szavaznának az emberek, ha most rendeznék a parlamenti választásokat Szlovákiában.
A felmérés igazolta, hogy Radoslav Procházka új tömörülésének, a Sieť-Hálónak van létjogusáltsága a szlovák politikai élet palettáján. A most alakult jobboldali párt közvetlenül a jelenleg is kormányzó Smer után, amely a kutatás szerint 34,6 százalékot szerezne, a második helyet csípné el egy soron következő parlamenti választáson. Procházkáékra az emberek 13,3 százaléka szavazna, ezzel a párt megelőzi a kereszténydemokratákat, akik tíz százalék alatt maradnának (9,9 százalék). Rajtuk kívül még négy párt jutna be a szlovák törvényhozásba: az Egyszerű Emberek a legutóbb mért 8-10 százalékos eredményhez képest most csupán 5,3 százalékot érnének el, ahogyan a SDKÚ-DS is.
Az elsősorban magyar szavazatokra számot tartó két tömörülés, az önmagát vegyespártként meghatározó Most-Híd és a tisztán magyar etnikai pártként szerveződő MKP a Focus mérései szerint fej-fej mellett áll. Bugárék 5,1, míg Berényiék 5 százalékkal éppen átlépénék a parlamenti küszöböt, ami mindkét párt esetében tíz-tíz képviselőt jelentene.
Kisebb meglepetés, hogy a Nova és a SaS is megbotlana az ötszázalékos parlamenti küszöbben. Előbbire az emberek 4,9, a liberálisokra 4,1százaléka voksolna. Ugyancsak parlamenti mandátum nélkül maradna a Szlovák Nemzeti Párt (4,3), a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk (3) és a szlovák kommunista párt is (1,6).

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAz egész családot várta az ErődFeszt
Next articleAranyérem Nyitráról