HAZA BELFÖLD Fico kizárta, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába

Fico kizárta, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába

258
hirdetés

Kétoldalú megállapodás keretében Szlovákia nem fogja felajánlani az együttműködés olyan formáját Ukrajnának, melynek keretében szlovák katonák lépnének Ukrajna területére – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kormány hétfői ülését követően. A kormánypártok megállapodása szerint Fico ezt az álláspontot fogja képviselni az európai vezetők párizsi találkozóján. Szavai szerint Szlovákia kizárja a lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába. A kormány elfogadja, ha valamelyik EU- és NATO-tag csatlakozik ehhez az állásponthoz.

Robert Fico, fotó: dunataj.sk

„Megállapodtunk, hogy sosem fogjuk javasolni szlovák katonák kiküldését Ukrajnába” – mondta Fico. Hétfőn Ukrajnával kapcsolatban összeült a kormány biztonsági tanácsa, majd a kormány, és részt vett az ülésen Peter Pellegrini, a Hlas-SD, és Andrej Danko, az SNS elnöke.
A kormányfő a párizsi tárgyalás kapcsán azt mondta, több NATO- és EU-tagállam azt fontolgatja, hogy kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna területére küld katonákat, ám Szlovákia szerint óriási biztonsági kockázatot jelent, ha NATO- és EU-tagállamok kötnek bilaterális megállapodásokat Kijevvel. Idegen katonák jelenléte Ukrajnában a kormányfő szerint biztonsági kockázatokat jelent Szlovákiára nézve.
Fico megismételte, hogy az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása. A szlovák segítségnyújtás továbbra is a civil lakosság megsegítésére fog irányulni, emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem ad át az országnak, de részt vesz például az aknamentesítésben. „Mérlegeljük további berendezések átadását, amelyek segítenek ebben” – mondta. Hozzátette, „Szlovákia területén zajló kiképzésben” is segítséget nyújtanak, de sem fegyvert, sem lőszert nem küldenek Ukrajnába.
Fico elmondása szerint Párizsban arról tárgyalnak, hogy újfajta segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Szerinte a tárgyalás kijelölt tézisei arról tanúskodnak, hogy Ukrajna korántsem olyan eredményes, mint azt korábban feltételezték.
A párizsi megbeszélést „haditanácsnak” nevezte Fico. „Számomra a mai megbeszélés azt igazolja, hogy a Nyugat Ukrajna-stratégiája teljes mértékben kudarcot vallott. Ennek ellenére részt akarunk venni a konstruktív hangulatú megbeszélésen és konstruktívan felkészültünk. Bár a szóban forgó tézisektől a hideg futkos a hátamon” – jegyezte meg. Fico azt nem árulta el, milyen céllal mennének katonák a kétoldalú megállapodások alapján Ukrajnába.

TASR

hirdetés
Previous articleKéssel fenyegette meg az osztálytársát egy fiú a csúzi alapiskolában
Next articleMegválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament