HAZA KÜLFÖLD Ferenc pápa: a keresztény nem lehet antiszemita

Ferenc pápa: a keresztény nem lehet antiszemita

888
hirdetés

A kereszténység és zsidóság közötti párbeszéd és barátság jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottság (IJCIC) delegációját fogadta a Vatikánban.

    A két vallás közös gyökereire emlékeztetve az IJCIC küldöttei előtt a katolikus egyházfő kijelentette, hogy „egy keresztény nem lehet antiszemita”. A pápa szavait a Vatikáni Rádió tudósítása „erős kijelentésnek” nevezte.
    Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy megválasztása után az elsők között fogadta a zsidóság képviselőit. Emlékeztetett, hogy keresztények és az „idősebb fivérek” között negyven éve rendszeres a párbeszéd. A mai napig érvényes viszonyítási pontnak nevezte a II. Vatikáni Zsinaton született Nostra Aetate nyilatkozatot, amely lefektette a zsidó néppel való kapcsolatok alapját. Ezt elődeim erősítették tovább – fogalmazott az egyházfő.  
    A pápa elmondta, hogy Buenos Aires érsekeként őszinte barátság fűzte az argentin főváros zsidó közösségének vezetőihez. Azt szorgalmazta, hogy a mai fiatalok is ugyanilyen zsidó-keresztény barátságra törekedjenek. Hangoztatta, hogy „az emberiségnek szüksége van (keresztények és zsidók) közös tanúságtételére az emberi méltóság és a béke védelmében”.
   

MTI

hirdetés
Previous articleKomáromi autótesztelő: Ford C-MAX Collection X: Családi alternatíva
Next articleBerényi: Szlovákiának is követnie kellene a szerb gesztust