HAZA HÍR-MIX Fejlesztések a turizmus fellendítése érdekében

Fejlesztések a turizmus fellendítése érdekében

1035
hirdetés
 1. április 24-én a Klapka téri Turisztikai Információs Irodában tájékoztatta Stubendek László polgármester,tlacovka01 Keszegh Béla alpolgármester és Bara Zoltán a Pons Danubii EGTC igazgatója az újságírókat a turizmus területén megvalósult fejlesztésekről, újításokról.

Stubendek László a turizmust olyan lehetőségnek tartja, amely jelentős gazdasági erővel bír, így fontos szerepe lehet a munkahelyteremtésben is. Szavai szerint fel kell vázolni a közeli-, közép- és távlati terveket és a terveket mielőbb meg kell tölteni tartalommal.

E célok elérése érdekében már beindult a TDM (Turisztikai Desztináció Management) program, amelyben a Komárom és Párkány közötti régió települései fognának össze és létesítésének egy irodát, amely rákapcsolódna a már meglévő magyarországi TDM-hálózatra, ahol a turista például kerékpárt kölcsönözhet és mondjuk Komáromból Párkányig elkerekezve a párkányi TDM-irodában leadhatja a biciklit. Továbbá bármely irodából helyet foglaltathat a célállomáson a kívánt szállodában, panzióban vagy jegyet válthat a meglátogatni kívánt rendezvényre bárhol a hálózat által lefedett régióban.

Keszegh Béla elmondta: A TDM egységesíti a szűkös erőforrásokat és márkanevet építhet, amin belül Komáromnak, az itt lévő kulturális és történelmi örökségnek, továbbá a földrajzi adottságoknak fontos szerepe lehet.

A város új vezetése megtette a legsürgősebb lépéseket a turizmus fellendítése érdekében. Ezek közé tartoznak a tlacovka02következő fejlesztések, változások:

 • A városi hivatal előrelépett a város honlapja átalakításában, amely során a turizmus hatványozott szerepet kapott. Míg korábban nehézkesen tájékozódhattak az érdeklődők, potenciális látogatók, addig az új honlap kiemeli a turisztikai lehetőségeket.

  • Fontos szerepet kap a fejlesztések felvázolásában a korábban elhanyagolt Turisztikai és Idegenforgalmi bizottság, amely most első alkalommal egy saját (20 ezer eurós) pénzkeret kapcsán tehet javaslatokat a képviselő testületnek.

  • A városi hivatal új struktúrájának átalakítása folyamatban van, az új felállás az első félév végéig kialakul. A város vezetése fontosnak találja, hogy a hivatali struktúrában meglegyen a turizmusért felelős munkatárs.

  • A Turisztikai Információs Iroda a Komáromi Napoktól kezdve a fő szezon végéig a hétvégeken is nyitva lesz. Új munkatársak érkeznek, akik nyelvi tudása és rátermettsége megfelelő.

  • Célzott megszólítás – A város célirányosan szólít meg turista csoportokat. A Határtalanul program keretében Magyarországról ide utazó diákokat és a pathi vagy a nagymegyeri fürdőben pihenő turistákat.

  • A Klapka téri Turisztikai Információs Irodában három hordozható számítógép várja a turistákat ingyenes internetkapcsolattal.

  • Az irodában kölcsönözhető lesz egy tandemkerékpár és egy roller, amelyen az idelátogató turista vagy helyi polgár gyorsabban járhatja be a város nevezetességeit.

  • Készül a Duna menti kerékpáros applikáció is az egyik kerékpárút fejlesztési projekt keretén belül, amelynek a bemutatójára 2015. április 28-án kerül sor

 • Komárom hamarosan úgynevezett QR-várossá válik a Pons Danubii és a város közreműködése által. Bara Zoltán, az EGTC igazgatója elmondása szerint hamarosan kikerülnek a QR-táblák a városban. Az okos eszközzel (telefon, táblagép) rendelkező turisták és hazaiak a kód beolvasása után három nyelven kapnak tájékoztatást az adott épületről, térről, emlékműről stb.. Sőt, az írott információn túl hangképes tájékoztatást is a rendelkezésükre áll majd. A videóanyagokat a Komáromi Városi Televízió munkatársai készítették el. A szakmai szöveget Mácza Mihály történész állította össze, a képek Gráfel Lajos gyűjteményéből vannak, narrátorként pedig Dráfi Mátyás, Jászai-díjas Érdemes Művész közreműködött.

-krá-, -kb-

hirdetés
Previous articleNyitra megye legjobb szülészete a komáromi kórházban működik
Next articleAz ünnepi testületi ülés díjazottai