HAZA RÉGIÓ Fehér István: Vegyük fel a magyar állampolgárságot és cselekedjünk

Fehér István: Vegyük fel a magyar állampolgárságot és cselekedjünk

729
hirdetés

38880_200_200Az autonómiában látja a felvidéki magyarság helyzetének megoldását Fehér István, a komáromi Selye János Gimnázium tanára, aki előadást tartott a Dunaszerdahelyen tartott nemzeti rendezvénysorozaton.

Április 5-6-án, Dunaszerdahelyen, a helyi Városi Művelődési Központban tartották az „Áldást adj minden magyar szóra!” elnevezésű nemzeti rendezvénysorozatot” –  immár harmadszor. Megemlékeztek a felvidéki magyarság gyászos napjairól, a kitelepítésekről, a Kassai Kormányprogramról, Beneš jogfosztó rendeleteiről.

A programok a Magyar Polgár Kör, a Szebb Jövőért szervezet és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezésében, a helyi VMK társszervezésében valósultak meg. Pénteken nyitották meg „A kitelepítésre kijelölt felvidéki magyarok névjegyzéke” kiállítást a kultúrház előcsarnokában, mely a Magyar Országos Levéltár anyagai alapján készült. „Jöjjön el és keresse meg a jegyzékben saját magát, szüleit, testvéreit, rokonait, ismerőseit! Talán nem is tudja, hogy hontalanságra volt ítéltetve!” – hirdették a szervezők. A kultúra is hangsúlyos szerepet kapott a rendezvénysorozatban, „Ez a vonat, ha elindult…“ címmel irodalmi műsort mutattak be  a kitelepítésről, fellépett a Dunaszerdahelyi VMK Novus Ortus Diákszínpada, az Alistáli Művészeti Alapiskola Csip-Csirip Gyermekszínpada és a Dunaág Néptáncműhely, rendezte: Takács Kosár Tímea; közreműködött: Volner Nagy Melinda és Nagy Iván. „Nimród unokája“, avagy Atilla király égi képe a Pilisben címmel Aradi Lajos Pilis-kutató tartott előadást. A szervezők részéről Laki László, Polgár Hajnalka és Patassy Sándor szóltak a résztvevőkhöz. Szabó Mária versmondása, Mórocz Szilvia fellépése (népdal és próza) és a Kerecsen együttes koncertje nagy sikert aratott.

Akárcsak Fehér István előadása. A komáromi gimnázium tanára azok közé tartozik, akiket a szlovák hatalom megfosztott szlovák állampolgárságától, mert felvették a magyar állampolgárságot. Fehér István szerint arra volna szükség, hogy minél többen így cselekedjenek, ha tízezernyi felvidéki magyar állampolgár ember állna ki a területi autonómia mellett, az már olyan erő volna, mely sikeresen léphetne fel Fico és kormánya bennünket sújtó intézkedései ellen. Fehér hangsúlyozta, a felvidéki magyarság sorsán csak saját erejéből javíhat, „ezt nem teheti meg helyettünk sem Orbán Viktor, sem Vona Gábor. Nem igaz, hogy egy összetartó közösség önerőből nem érhet el eredményeket a mai Európában, Koszovó példája is mutatja, hogy ez lehetséges” – mondta.

Felvidék.ma, on

hirdetés
Previous articleElütötte sofőrjét egy busz Budapesten
Next articleElhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök