HAZA HÍR-MIX Fazekas László: Nyomorúságos és szorult a helyzet Kárpátalján

Fazekas László: Nyomorúságos és szorult a helyzet Kárpátalján

721
hirdetés

52156_305_210Az Ukrajna keleti részén zajló háború egyre kilátástalanabb helyzetbe sodorja a kárpátaljai magyarságot, ezért a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata úgy határozott, hogy április 15-ig tartó gyülekezeti adománygyűjtést hirdet az ott élő magyar reformátusok megsegítésére. Az akcióról korábban ITT írtunk, most Fazekas László püspököt kérdezzük, aki a napokban maga is találkozott a lesújtó kárpátaljai valósággal.

Az ukrán-orosz konfliktus okozta válság következményei már Kárpátalján is érezhetőek: egyre nehezebb élelmiszerekhez jutni, a pénz értéke rohamosan csökken, az üzletekben már ki sem teszik az élelmiszerek árait, mert azok napról napra változnak, és mindeközben sorra érkeznek a katonai behívók – mondta el a Felvidék.mának Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke , aki hetekkel ezelőtt járt Kárpátalján, így saját szemével tapasztalhatta meg az ott élők nehéz életkörülményeit.
„A hrivnya nagyon gyors romláson ment keresztül, az ukrán fizetőeszköz értéke körülbelül háromszorosára-négyszeresére romlott. Egy nyugdíjas ezer-ezerkétszáz hrivnyát kap kézhez, ami jelen pillanatban nagyjából harminc eurót ér, ráadásul az árak az utóbbi időszakban jelentősen emelkedtek” – tette hozzá a püspök, aki azonban ennél is nagyobb gondnak látja, hogy ezekben a válságos időkben már a félelem igazgat a kárpátaljai magyarság körében.

„Ezt ottlétünk alkalmával is tapasztaltuk: amikor február 14-én az ottani református egyház vezetőinek beiktatásán vettünk részt, előző nap a püspök úr gyülekezetéből ötvenkét férfi kapta meg a katonai behívót, és azóta is folyamatosan érkeznek a levelek. A férfiak félnek munkába menni, mert a munkahelyeken is felkeresik őket, és ott kézbesítik a katonai szolgálatra vonatkozó meghívókat. Vagy ha autóval közlekednek, a rendőrök megállítják, és azonnal listára teszik őket. Nagyon sokan elhagyták az országot, a családok viszont így magukra maradnak. A nyomorúságos és szorult helyzet miatt gondolta úgy Zsinatunk, hogy mindenképpen szeretne valamilyen úton-módon segítséget nyújtani. Ennek érdekében azonnali gyűjtést hirdetünk Egyházunkban. A tartós élelmiszer vásárlására szánt pénzadomány-gyűjtés megszervezésével, és április 15-ig történő lebonyolításával a Diakóniai Központot bíztuk meg. Hangsúlyozni szeretnénk ugyanakkor azt is, hogy nem kell a határidő végéig várni, ha összegyűlik egy bizonyos pénzösszeg, azon nyomban utalni lehet, hogy a Diakóniai Központ minél hamarabb felhasználhassa azokat” – közölte Fazekas László.
Elsősorban tehát só, cukor, liszt, rizs, olaj kerül majd a szállítmányokba. A tartós élelmiszereket kelet-szlovákiai Nagyraktárakban vásárolják meg – azért ott, mivel a nyugati régiókból ezeket sokkal költségesebb lenne Kárpátaljára szállítani.
Az adományokat a gyülekezetek az egyházmegyék számlájára fizetik be, és az egyházmegyék utalják azt tovább a Diakóniai Központ számlájára.

(A támogatás átutalásához szükséges adatok: Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja – Ústredie diakonie Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku, Jókaiho 34, 945 01 Komárno, Všeobecná úverová banka a.s.: SK15 0200 0000 0025 4004 5751.)

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSztárportré: Berecz András
Next articleÜgyfélközpontot terveznek Komáromban is