HAZA KÜLFÖLD Ezer éve nem volt ekkora árvíz Szerbiában

Ezer éve nem volt ekkora árvíz Szerbiában

890
hirdetés

Katasztrofálisnak nevezte a szerbiai árvízhelyzetet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap Belgrádban, szerinte ezer éve nem volt ekkora ár a térségben.

    A Belgrádtól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon, ahol még mindig a legsúlyosabb a helyzet, 12 holttestet találtak – közölte a miniszterelnök, hozzátéve: attól tart, az áldozatok végső száma ennél magasabb lesz.
    A településen a Kolubara folyó öntött ki, amely a helyi szénbányát elárasztotta. Ez a bánya látja el a Nikola Tesla hőerőművet, ezért fennállt annak veszélye, hogy megszűnik az ország áramellátása. A kolubarai szénbányában a becslések szerint 100 millió eurós (30,5 milliárd forint) kár keletkezett.
    Szerbia legnagyobb szénbányáját minél hamarabb újra kell indítani, hogy ne kelljen külföldről áramot importálni – mondta Vucic.
    A Nikola Tesla hőerőmű az ország villanyáram-ellátásának a felét fedezi. Az energiaszükséglet további 20 százalékát a kostolaci erőmű adja, amelyet a megáradt Mlava folyótól mentettek meg. A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban.
    Az előrejelzések szerint a Száva folyón szerdáig újabb árhullám várható, ezért a védekezést még nem szűntetik meg. Az országban még nem oldották fel a csütörtök kihirdetett rendkívüli állapotot.
    A politikai és kulturális események elmaradnak, de a tanítás hétfőn már megkezdődik.


MTI

hirdetés
Previous articleSvájci nem a világ legmagasabb minimális órabére
Next articleBátorkeszin benépesült a pincesor