HAZA BELFÖLD Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia

Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia

5324
hirdetés
Szijjártó Péter Kassán

Észak-déli irányú gázvezeték magyar-szlovák szakaszának megépítéséről írtak alá szándéknyilatkozatot hétfőn Kassán.

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter látta el kézjegyével az együttműködési szándéknyilatkozatot az Eastring gázvezeték projektről a történelmi városházán Robert Fico szlovák miniszterelnök jelenlétében.
    Az aláírást követő sajtótájékoztatón mindkét miniszter azt hangoztatta, hogy az új vezeték mérsékelheti országaik függőségét az orosz gáztól.
    Az új vezeték román és bolgár gázt szállít majd, a tervek szerint évente 30-40 milliárd köbmétert – mondta Peter Ziga.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta, az Eastring megvalósítási tanulmányát egy magyar cég készíti, 2018-ra készül el. Reményei szerint Magyarországoz és Szlovákiához hasonlóan minden közép- és dél-európai ország elkötelezett lesz az új nyomvonal létrehozásában.
    Kiemelte, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztonságához több vezeték, jobb összeköttetés, az észak-déli vezeték és új gázforrás is szükséges, az infrastruktúra fejlesztése az elsődleges.
    Közép-Európában az egyik legkritikusabb dolog az energiabiztonság – mondta, megjegyezve: Magyarország jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy Szlovákiával közösen nagy mértékben hozzájárulhasson ennek megvalósításához.
    Megemlítette, hogy Magyarországnak csaknem 7 milliárd köbméternyi gáztároló kapacitása van. „Az nem túlzás, hogy a magyar-szlovák energetikai együttműködés egy sikertörténet, és arra törekszünk, hogy tovább javítsuk az észak-déli gázszállítás lehetőségét” – tette hozzá a tárcavezető.
    Kassán hétfőn ülésezett a magyar-szlovák gazdasági vegyes bizottság, a tárgyalás jegyzőkönyvét Magyar Levente parlamenti államtitkár, a bizottság magyar társelnöke és Vojtech Ferencz szlovák gazdasági államtitkár írta alá.

MTI

hirdetés
Previous articleA szlovák kulturális minisztérium államtitkárának menesztését akarja az MKP
Next articleMiért akar „folyton” magánszínházat Németh Kristóf?