HAZA HÍR-MIX Építő vitákkal és egyértelmű döntésekkel haladni előre

Építő vitákkal és egyértelmű döntésekkel haladni előre

1353
hirdetés
Október 29-én helyhatósági és megyei választásokat tartanak Szlovákiában. Komáromban 5 jelölt küzd meg a polgármesteri posztért. Az őket bemutató interjú- sorozatunkat a hivatalban levő Keszegh Bélával kezdjük, aki a 4KN – Függetlenek Komáromért elnevezésű, 25 fős lista élén ismét megméretteti magát.

  • Polgármesterként milyen mértékben sikerült megvalósítania a 2018-ban kitűzött céljait, s azok közöl mire a legbüszkébb?

Azt hiszem, minden területen sikerült előrelépni, amit a konkrét fejlesztések és számok igazolnak. Egy olyan időszakban, amikor volt egy világjárvány, a szomszédban zajlik egy háború, idén pedig jött egy jelentős aszály. Azt is el kell mondani, hogy Komárom sok területen el volt maradva, így egyszerre sok területen kellett fejlesztéseket indítani, ami a pénzügyi források biztosítása terén nagy kihívás. Rekordernek számítottunk abban, hogy egyetlen iskola nincs felújítva, a közvilágítás elavult, vagy a korábbi gyűjtőudvarunkért szégyenkezni kellett.
Összegyűjtjük az eredményeket, amit a négy év alatt sikerült elérni, a fejlesztések összegével párosítva. Közel négy milliós értékben fejlesztés az iskolaügyben, több kilométer járda és út felújítása, rekord nagyságú összeg a műemlékek felújítására, új gyűjtőudvar és komposztáló, bérlakásokat építünk, de a kultúra területén sem volt korábban ilyen mértékű fejlesztés. Számomra fontos, hogy közösségi terek alakulnak, mint a Víztorony környéke, az egyre élénkebb Holt-Vág vagy az egyre szebb várpiac. Nagy tempóban elindultak a kerékpáros fejlesztések, de az autóbusz-pályaudvart is felújítottuk, és ingyen lehet új buszokon utazni. Korábban soha nem költött a város ennyit kukatárolók felújítására, lakótelep fejlesztésre nyertünk pályázatot, de a minden külterületen voltak fejlesztések. A lista, hála Istennek, hosszú, ami mögött nem csak a városvezetés, de egy hatékonyan működő testületi többség és sok városi alkalmazott munkája áll.

  • Legnagyobb hiányérzetet mely´ terve meghiúsulása miatt érez, s leginkább mi gátolta, hogy az valóra váljon?

A legnagyobb bosszúságot az okozta, hogy a terveket és a feladatokat a ciklus elején felülírta a világjárvány. Az előző ciklus terhe az volt, hogy az elődök miatt fekete listára került a város, és nem tudott pályázni. A világjárvány viszont egy ideig mindent felülírt, számtalan plusz feladatot hozott – a tesztelést, fertőtlenítést és kármentést beleértve – amiért manapság már nem jár köszönet, de akkor ez volt az elvárás. A háború olyan gazdasági helyzetet hozott, hogy nem csupán az árak elszállása eredményezett nehéz helyzetet, hanem a tervezés vált lehetetlenné. A város éves költségvetéssel dolgozik, de jelenleg nem tudjuk, hogy két hét múlva mennyibe fog kerülni az energia, kapunk-e és mennyiért valamilyen építőanyagot? Nem csak sok pályázatot kellett előkészíteni, de azokat folyamatosan aktualizálni is kellett. Az önkormányzat munkatársai rengeteg munkát fektettek bele, mert sokszor több pályázatot készítettek elő, s a bizonyos területeken futó 5-6-szor több fejlesztést nekik végig kell követni, ami nagy tempót kíván. Komáromban jelentős lemaradást kell behoznunk, de ha folytatjuk ezt a tempót, ilyen mértékben tudunk külső forrásokat bevonni, és észszerűen építjük fel a fejlesztési terveket, akkor pár éven belül jelentőset lépünk előre.

  • Az időszerű választási programjában konkrétan mely´ prioritásokra, területekre fókuszál?

Minden területen folytatni szeretnénk a munkát. Az oktatásnak továbbra is kulcskérdésnek kell lenni, hogy a gyermekeink a legjobb lehetőséget kapják az életben. Ugyancsak fontos téma volna az életkörnyezet, ahol élünk, ezért folytatnánk a kukatárolók felújítását, a lakótelepek rendbe tételét, bicikliutak építését, amire már kész projektjeink vannak. A bérlakások építését is folytatni szeretnénk, mert csak ilyen módon tud gyarapodni a város. A hulladékgazdálkodás terén kialakulnak az egyes részek (komposztáló, gyűjtőudvar, konyhai hulladék), de a hatékonyságon kell tovább dolgozni. A közlekedés terén sok még a tennivaló, ami minden város számára nagy kihívás. Itt nem csak a helyi viszonyok javításán kell dolgozni, de tovább vinni a kikötőfejlesztés és az elkerülő út ügyét. Ezek hosszú távú projektek, de továbbra is fontos a ciklusokon átnyúló fejlesztések tovább vitele.
Erős pozíciót sikerült kiharcolni Komáromnak az uniós pályázati támogatások tervezésében, hiszen Nyitra megye városai a Partneri tanács önkormányzati kamarájának elnökének választottak. Sikerült kiharcolni az Érsekújvár-Komárom városi fejlesztési területet, ami 10 milliós nagyságrendben hozhat fejlesztést Komáromnak. De már most elmondhatjuk, hogy jövőre a város legalább 4-5 nagyobb fejlesztést adhat át, amihez újabbak jöhetnek.

  • A mostani választási kampánya során a polgárokat milyen úton-módon, illetve eszközökkel kívánja meggyőzni arról, hogy önre szavazzanak?

A függetlenek csapatának nincs végtelen pénzforrása kampányra, és a pártkasszából sem meríthet. Nem lesz sem nagy koncert, végtelen facebook-hirdetés és úthenger-kampány. Mi elsősorban csak a magunk támogatásából gazdálkodunk, mi magunk a 25-ös csapattal végezzük a dolgok nagy részét, kiemelt szabály, hogy nem fogadunk el mástól kampánytámogatást. A kampányunk két fontos részre épül, elsősorban bemutatjuk az elvégzett munkát, tényekkel és számokkal. Üres szlogenekkel tele a padlás, abból a választók már nem kérnek, bemutatjuk, mit tettünk le az asztalra. Fontosnak tartjuk, hogy a csoportunk – 15 régi képviselő és 10 új jelölt – építő gondolkodású összetartó csapatjátékos. Időnként másként gondolkodunk, de tiszteljük egymás véleményét, és hiszünk az együttműködésben. Országos szinten is láthatjuk, hogy a facebook ordibálások és a hiteltelen emberek hangulatkeltő bekiabálásai még eredményt nem hoztak, csupán romboltak. Mi folytatni szeretnénk az építkezést a kölcsönös tiszteletre építve, elsősorban nem a pártérdekeket, hanem a lakosokat szolgálva.

  • Hogyan véli, elsősorban milyen jellegű ismeretek és jellemvonások birtokában kell lennie Alapy Gáspár jelenkori utódjának, s ön rendelkezik-e azokkal?

Alapy Gáspár egyik legismertebb mondata az volt, hogy Minden komáromi polgármestere szeretne lenni. Mondta ezt azokban a vészterhes időkben, amikor komáromiak egy részét vagonokba rakták és táborokba hurcolták. Kiállása példa értékű volt számomra, amiért őt is meghurcolták. Ezért fontos, hogy Alapy Gáspár portréja ott van ma is a Városháza nagy tárgyalótermében, mivel egyértelműen megüzeni, hogy a gyűlölet és a hazug acsarkodás nem vezet sehova. Nekünk, komáromiaknak tisztelni kell egymás véleményét, hiszen mindig is sokszínű volt a város. Építő vitákkal és egyértelmű döntésekkel haladni előre, mert ez a mi városunk és az életünk közös.

ÉLETRAJZ

Tanulmányok: 1990-1994 Selye János Gimnázium, Komárom, 1994-1998 Konstantín Filozófus Egyetem, Nyitra, Angol Tanszék, 1999 július Teaching across borders, Hollabrun, Austria, Nyári egyetem, 2000 augusztus Posztgraduális tanfolyam Teignmouth, Nagy Británia, 2000 október WIWAG-Gazdasági hét, tanfolyam, Budmerice, 2001 július F. A. Hayek közgazdasági nyári egyetem, Vyhne, 2002 szeptember Corvinus Egyetem, Budapest, PhD., Politikatudományi Doktori Iskola, 2005 augusztus Lüneburgi Nyári Egyetem, Democracy and Governance, Lüneburg, Németország, 2018 – Digitális térségfejlesztés – Smart city program – Civitas Sapientias szakirányú továbbképzés.

Szakmai tapasztalat és egyéb gyakorlat: 1998-2001 Selye János Gimnázium, Komárom, angoltanár, 2001- Selye János Egyetemért Alapítvány, Komárom, a Corvinus Egyetem és a BME székhelyen kívüli képzése, tanár-előadó, 2006-2009 A bumm hírportál indítója és főszerkesztője, 2009-2011 Pátria Rádió, a szlovák közrádió magyar adása, hírszerkesztés vezetője, 2011-2012 Pátria Rádió, a szlovák közrádió magyar adása, regionális tudósító, 2011- A Pons Danubii WebTV koordinátora, 2014 – Komárom város alpolgármester… 1995 Nyári munka, MEMRB, Prága, 1996 szeptember Nemzetközi DOCOMOMO konferencia, tolmács, 1996, 1997, 1998 nyár, Magas Tátra-expedició, tolmács, 1997 július-augusztus Nyári munka, Pitea, Svédország, 2000-2001 Socrates program koordinátor, European Migration Minorities and Prejudices, 2002 augusztus EC csoportvezető, Málta, 2003 május Pitman tanfolyam, hivatalos vizsgáztató, 2003 június Angoltanárok nyári egyeteme, Komárom, szervező, 2003 július Visegrád nyári egyetem, Krakkó, 2003 decembertől EurElite Projekt – Politikai elit Szlovákiában, 2003 nov-dec Politológia előadás, Corvinus Egyetem kihelyezett kara, Komárom, 2004 február Szlovákia kormányzati rendszere-előadás, Corvinus Egyetem, Budapest, 2004 február Angoltanárok továbbképzése, Komárom, szervező, 2004 június EurElite konferencia, Vilnius, Litvánia, 2003 június Angoltanárok 2. nyári egyeteme, Komárom, szervező, 2004 október-december Politológia előadások, Corvinus Egyetem kihelyezett kara, Komárom, 2005 szeprtember 8-12 ECPR nemzetközi konferencia Budapest, előadó, 2005 december 2-3 Gazdasági átalakulás Európában, Győr, előadó, 2005 december 10. Gazdasági váltás Európában szakmai konferencia, főszervező, 2005 június-december A Kempelen Farkas Társaság (KFT) kutatócsoportjainak koordinátora, 2006 február Political Training Management, International Republican Institute konferencia, Vilnius, Litvánia, 2006 április Young Leaders of EU, Konrad Adenauer Alapítvány konferenciája, Berlin, 2006 május 12-13. a KFT szakmai konferenciájának szervezője, 2006 március-december 2006-os KFT kutatások koordinátora, 2006 szeptember 8-9 ECPR Graduate Conference, Essex University, Colchester, Nagy-Británia, 2006 december 9. 2. Társadalomtudományi Fórum, KFT konferencia, Komárom, szervező és előadó, 2006 december- Önkormányzati képviselő, Komárom, 2007 június Szakmai gyakorlat az Európai Parlamentben, Brüsszel, 2007 szeptember ECPR Politológiai Konferencia Pisa, Olaszország, 2007 december IRI képzés – a Politikai Kampány Szervezése, Bukarest, Románia, 2008 március Robert Schumann Institute képzés– Kampány menedzsment, Budapest, 2011 West Pannon audiovizuális klaszter szakmai konferenciájának előadója – Két város egy arculat – Városmarketing a határon, 2011 Éves jelentés a szlovákiai magyarokról – Tanulmány- projektkoordinátor, 2017 DanUrb projekt előadó, Budapest, 2018 SWARE projekt konferencia, Írország és Hollandia, előadó.

Publikáció: Szlovákia a gazdasági váltás után – Slovakia after Economic reforms, szerkesztő, KFT könyvek, 2007. Development of Slovak Political Elite – Konferencia tanulmány, Vilnius, Litvánia- az EurElite project része (https://www.eurelite.uni-jena.de/) Gazdasági váltás Szlovákiában – Economic reforms in Slovakia, szerkesztő, KFT könyvek, 2005. Munkaerőmozgás a szlovák-magyar határ mentén, Fórum Társadalomtudományi Szemle, 2006/1 A 2010-es parlamenti választások a szlovákiai magyarok tükrében, 2010 – szerkesztő és társszerző A 2010-es önkormányzati választások a szlovákiai magyarok tükrében, 2011 – szerkesztő és társszerző 2011 – Éves jelentés a szlovákiai magyarokról, szerkesztő és társszerző 2014 – WorkMarket – Munkaerőmozgás hatása a szlovák-magyar határ mentén – szerző.

Egyéb tevékenység, szabadidő: Sport, olvasás és zene – rendszeres futó, több alkalommal teljesítve a félmaraton Rendszeres véradó, Janský emlékplakett ezüst fokozata.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleSzlovákia szerződést írt alá a cseppfolyósított földgáz behozataláról
Next articleWestern lovaglás, komáromi sikerrel