HAZA KÜLFÖLD Együttes ülést tart ma a magyar és a szlovák külügyi bizottság

Együttes ülést tart ma a magyar és a szlovák külügyi bizottság

1123
hirdetés

Együttes ülést tart ma Budapesten a magyar Országgyűlés és a szlovák parlament külügyi bizottsága.

    A találkozó zárt üléssel kezdődik, majd a sajtó számára is nyilvános részén Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára, a határon átívelő együttműködést szolgáló magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottság társelnöke és Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár, a vegyes bizottság titkára tart előadást. Magyar Levente, a Miniszterelnökség külügyi helyettes államtitkára pedig a magyar-szlovák határ menti infrastrukturális fejlesztésekről beszél.
    A vitát sajtótájékoztató követi.    
    Az elmúlt húsz évben többször is hosszabb szünetek teltek el a külügyi bizottságok találkozói között. Utoljára 2010. szeptember 30-án ülésezett a két testület Pozsonyban. A téma a nyelvtörvény és kettős állampolgárság volt.
    A 2011 júniusára tervezett találkozót magyar kérésre elhalasztották. Balla Mihály (Fidesz) külügyi bizottsági elnök azzal indokolja a halasztást, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa a szlovák külügyi bizottság tervezete alapján május 27-én nyilatkozatot fogadott el a magyar alaptörvénnyel kapcsolatban, és a nyilatkozat ténye és a benne foglalt állítások súlya hosszabb elemzést kíván. Megerősítette, hogy a magyar fél nyitott a problémamegoldó párbeszédre.

MTI

hirdetés
Previous articleTörvénymódosítással kétnyelvűsítené a vasútállomások elnevezését a Híd
Next articleXVIII. Komáromi Pedagógiai Napok