HAZA RÉGIÓ Dunamocsi csárdatűz: a Vörös család pénzadományokat gyűjt a helyreállításhoz

Dunamocsi csárdatűz: a Vörös család pénzadományokat gyűjt a helyreállításhoz

1022
hirdetés

Szombaton számoltunk be a megdöbbentő hírről, hogy a tűz martalékává vált a sokak által kedvelt, patinás Dunamocsi Csárda, amely a népszerű magyarországi nemzeti rockegyüttes, a Kárpátia koncertjeinek, a Dunamocsi Piknik közéleti vitaműsornak és egy alkalommal a Felvidéki Magyar Szigetnek is helyet adott. Miután különféle híresztelések kaptak szárnyra, telefonon tisztáztuk a részleteket e rendezvények főszervezőjével, Vörös Szabolccsal, aki a csárdatulajdonos házaspár fia. A károsult család egy számlaszámot is megadott, kérve a helyreállításhoz szükséges adományokat.

fotó: facebook

„A csárda a telekkel együtt a szüleimé, s azt korábban nyugdíj-kiegészítés végett bérbe adták egy magánvállalkozónak, aki azt még pénteken is működtette. Amikor az épület lángra lobbant, sem a családtagjaim, sem pedig a bérlő nem tartózkodott a helyszínen. Ellenben benn voltak az alkalmazottai, akikkel egy éppen arrafelé kerékpározó személy gyorsan tudatta a sajnálatos hírt, hogy ég a csárda. Abból azonnal kiküldték a vendégeket, de ők nem tudták eloltani a tüzet.

Mivel Madar felől erős szél fújt, az felkorbácsolta a lángokat, amelyek elérték a tetőzetet. Utána már villámgyorsan, perceken belül leégett az egész épület. A kerékpáros felvételeket is készített, amit át is adott a tűzoltóknak. Az ügyben folyik a hivatalos szakértői vizsgálat, tehát még nem bizonyosodott be, hogy emberi gondatlanság vagy más okozta-e a történteket“

Hozzátette: a bérlő a telek azon felében, ahol nem folyik az épületmaradvány bontása, a meglevő teraszasztalok felhasználásával ideiglenesen egy kamionbüfét szeretne működtetni. A családnak pedig későbbi terve a csárda újjáépítése, amihez sok pénzre van szüksége, de egyelőre nem sok realitása van.

„A szüleimmel, Vörös Borbálával és Benővel együtt végtelenül szomorúak vagyunk, hiszen az egész életük munkája, sok szép emlék veszett oda. A károk enyhítése céljából megadunk egy számlaszámot, ahol az épület helyreállítását lehet támogatni bármilyen kisebb – nagyobb összeggel, amelyeket előre is hálásan köszönünk! Természetesen nem adjuk fel az újjáépítés tervét, de segítség nélkül, sokkal nehezebb és lassabb lenne az „újjászületés”. Az adományokat az alábbi számlaszámra kérjük-várjuk: SK68 0900 0000 0000 2624 8725. A számlatulajdonos neve: Vörös Borbála. Vérző szívvel zárul egy történet, de szeretnénk majd egy új fejezetet nyitni, s a szüleim a korábbinál kisebb, majdani csárdát is bérbe adnák, mert nyugdíjból manapság nagyon nehéz megélni“ – kéri a jóindulatú emberek támogatását.

A májusi, szintén sajnálatos köbölkúti tűzeset után, amely során a mutatós Makovecz-építmény, a magyar kulturális műsoroknak helyet adott, szabadtéri színpad égett porig, sokakban felmerült a gyanú, hogy esetleg mindkét helyszínen szándékos, magyarellenes gyújtogatás történt. Erről is kikértük az interjúalanyunk véleményét, hiszen a csárda a népszerű magyarországi nemzeti rockegyüttes, a Kárpátia koncertjeinek, valamint a Dunamocsi Piknik közéleti vitaműsornak és egy alkalommal a Felvidéki Magyar Szigetnek is helyet adott.

„Tény, hogy ezeken a rendezvényeken mindig nagyon sok helyi és távolabbról érkező, kiváló magyar embert gyűlt össze. Idén júliusban azonban éppen nem terveztük be a hagyományos Kárpátia-koncertet, mert a zenekar ez évben csak az anyaországban akar turnézni. A kamerafelvételek alapos elemzésével is párosuló, szakértői vizsgálat lezárásáig semmi biztosat nem tudhatunk. Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, várjuk meg a vizsgálat végeredményét“

– zárta tájékoztatását Vörös Szabolcs, akinek a családjával az olvasóink is együttéreznek.

– mondta el a Ma7-nek Vörös Szabolcs.

fotó: facebook

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés
Previous articleFölényes győzelmet arattak a komáromi lányok az első osztályú ellenfelük felett
Next articleBL-selejtező – A Slovan hátrányból fordítva győzte le a Ferencvárost