HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Drucker: Az első három évfolyamban tilos lesz a mobiltelefon használata

Drucker: Az első három évfolyamban tilos lesz a mobiltelefon használata

427
hirdetés

Az oktatási minisztérium az alapiskolák első három évfolyamában teljesen betiltja a mobiltelefon használatát. A tiltás a tanítási órákra és a szünetekre is vonatkozik, illetve az iskola egész területére érvényes. A negyedik évfolyamtól akkor lesz kivétel a tiltás alól, ha a mobiltelefonra szükség lesz az állami pedagógiai program szerinti oktatáshoz. A hatodik évfolyamtól a tanár is dönthet a mobiltelefon használatáról az oktatást elősegítő célokra – tájékoztatott csütörtökön Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási miniszter. A tiltás bevezetésének dátumát még nem pontosította.

Kép: illusztráció, pixabay.com

„Az OECD tanulmányai szerint a mobiltelefonok korlátozás nélküli használata bizonyíthatóan rontja a gyerekek összpontosító-képességét és ezáltal a tanulmányi eredményeiket” – mondta Drucker. A korlátozással a tárca azokra a riasztó adatokra reagál, melyek szerint a mobiltelefonok negatív hatással vannak a tanulók eredményeire és lelki egészségükre. Rámutatott, hogy más országok is korlátozásokat vezettek be, például Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország.
Drucker elmondta, a tárca 200 millió eurót fordít az osztályok felszerelésének modernizálására. „Olyan digitális technológiai fejlesztést hajtunk végre az alap- és középiskolákban az uniós helyreállítási tervnek köszönhetően, amely javítja az oktatást, de nem rontja a diákok összpontosító készségét” – hangsúlyozta a miniszter. A tárca kidolgozza a törvény és a vonatkozó rendeletek módosítását, és részletes útmutató készít az iskoláknak a változások bevezetéséhez.
A korlátozás alól kivételt kapnak a különleges nevelési igényű gyerekek, ennek részleteit is kidolgozza a tárca. Az alapiskola felső tagozatára vonatkozó rendeletek érvényesek lesznek a nyolcosztályos gimnáziumokra is.

TASR

hirdetés